Více než jen potřebná věc. Pračky od společnosti TESCO již slouží klientům s duševní nemocí

08.08.2019 - „Společně na pomoc potřebným“ se jmenovala charitativní akce, kterou letos v lednu uspořádala pro Charitu Opava společnost TESCO u příležitosti otevření nově zrekonstruovaného supermarketu na Těšínské ulici v Opavě. Určena byla na nákup praček pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné a vybralo se při ní přes 58 tisíc korun. Nově zakoupené pračky už začínají sloužit.

Klientům s dušením onemocněním, kterým je pět nových praček určeno, poskytuje středisko Chráněné a podporované bydlení podporu a dočasné bydlení a připravuje je na to, aby mohli později bydlet samostatně. Snaží se tak posunout rámec jejich možností o něco dál, než jsou schopny psychiatrické nemocnice. V jednotlivých bytech ale z finančních důvodů zoufale chyběly pračky a klienti taky byli odkázání na centrální prádelnu, což bylo v rozporu s posláním této služby, která je má naučit samostatnosti. To už je díky úspěšné sbírce minulostí.

„Čtyři pračky jsme umístili do bytů klientů na Komenského ulici a jedna je součástí rekonstruované koupelny v Suchých Lazcích, kde zatím žádná pračka nebyla,“ pochvaluje si vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová. „Předali jsme návody ke každé pračce a pracovníci se je stejně jako klienti učí obsluhovat. Zatím vše funguje tak, že pračka se pustí za asistence pracovníka. Pokračuje učení a nácvik, protože je nutné dodržovat pravidlo, že se pere jen určité množství prádla, které se musí třídit, také hlídáme spotřebu vody a podobně,“ dodává s tím, že v Suchých Lazcích toto vše již klienti zvládají samostatně.

„Za pomoc upřímně děkujeme, protože tyto pračky jsou pro naše klienty nejen potřebnou věcí, ale také pomocí na cestě k samostatnosti a plnohodnotnému životu navzdory zákeřné nemoci,“ vzkazuje závěrem jménem všech obdarovaných klientů Kateřina Víchová.

Děkujeme partnerům