V novém díle časopisu "Vlaštofka" naleznete mimo jiné rozhovor s Václavem Fišerem

27.06.2006 - V průběhu června vyšlo nové číslo "Vlaštofky", které je v pořadí již 32. od vzniku časopisu. V nové Vlaštofce naleznete kromě rozhovoru s Václavem Fišerem (viz. níže), také mnoho dalších zajímavých informací a novinek z Domu pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Jestliže byste chtěli náš časopis dostávat pravidelně, prosím kontaktujte nás.
V průběhu června vyšlo nové číslo "Vlaštofky", které je v pořadí již 32. od vzniku časopisu. V nové Vlaštofce naleznete kromě rozhovoru s Václavem Fišerem (viz. níže), také mnoho dalších zajímavých informací a novinek z Domu pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Jestliže byste chtěli náš časopis dostávat pravidelně, prosím kontaktujte nás.

ROZHOVOR OBSAŽENÝ V NOVÉ VLAŠTOFCE 2/2006 - NEVIDOMÝ VÁCLAV FIŠER SE ROZHODL PODNIKNOUT DALŠÍ KROK K NAPROSTÉ SAMOSTATNOSTI

Václav Fišer je mladý muž, který dříve bydlel v Domě pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách, poté se přestěhoval do následného chráněného bydlení v Opavě, který již nemá s Domem pro zrakově postižené ani s opavskou charitou nic společného. Požádali jsme ho proto o krátký rozhovor pro náš časopis.

Jak dlouho jsi pobýval v Domě sv. C. a M. ve Vlaštovičkách a jak dlouho už bydlíš v chráněném bydlení v Opavě?

Ve Vlaštovičkách jsem byl tři a půl roku a nyní tady v Opavě bydlím třetím rokem.

Byl pobyt v následném chráněném bydlení, který se již chýlí ke konci, pro tebe přínosem?
Vím, že byt na Komenského ulici (adresa chráněného bydlení v Opavě - pozn. red.) byl pro mě takovou přestupnou stanicí mezi Vlaštovičkami a bydlením v běžném životě a myslím, že už jsem nabral dostatečné zkušenosti, abych udělal ten poslední krok a bydlel a žil tak říkajíc sám za sebe.

Kam se tedy nyní vlastně stěhuješ?
Do bytu v Opavě-Kylešovicích.

Očekáváš od této změny nějaké problémy?
Ne, neočekávám žádné speciální těžkosti, pouze budu muset řešit stejné věci, jaké by řešili vidící lidé.

Jak to budeš mít v novém bydlení s dopravou?
Zastávka městské hromadné dopravy je v těsné blízkosti od mého nového bytu, takže tohle je pro mne naprosto bezproblémové.

Jak budeš vzpomínat na chráněné bydlení?
Určitě vždy budu rád vzpomínat na dobrou partu, ale jak říkám, je třeba jít dál.

Myslíš, že ti něco v tvém novém bydlišti bude scházet?
Zatím, v tuhle chvíli, to nedokážu posoudit, ale myslím, že ne. Snad jedině, že když jsem si chtěl popovídat například se Zdeňkem (Zdeněk Š. - bývalý obyvatel Domu sv. C. a M. - pozn. redakce), stačilo seběhnout několik schodů a bylo to. Ale i toto se dá nyní domluvit a naplánovat.

Co tě nyní čeká v nejbližších dnech?
Musím si domluvit auto a lidi pro stěhování (rozhovor se uskutečnil začátkem června - pozn. redakce).

Zajímalo by mě, jestli se na nový byt těšíš?
Tak to musím říct, že stoprocentně ano.

Chtěl bys ještě něco říct na závěr?
Jenom snad bych chtěl dodat, aby více obyvatel Vlaštoviček, kteří se již dostali na určitou úroveň, našlo odvahu a podniklo ten krok jako já.

Děkuji za rozhovor a přeji ti hodně štěstí.

Děkujeme partnerům