Už nemusíte na vyšetření k lékaři, on přijede k Vám. Díky přenosnému ultrazvuku je péče Pokojného přístavu opět kvalitnější

17.02.2023 - Mnohem vyšší může být nyní kvalita péče o klienty mobilního hospice Pokojný přístav. Toto středisko Charity Opava, jehož profesionální tým se stará o nevyléčitelně nemocné v jejich domácím prostředí, získalo do svého vybavení díky příspěvku nadace Pfizer Foundation kvalitní přenosný sonograf v hodnotě 240 tisíc korun.

„S tímto přenosným ultrazvukovým přístrojem budeme moci přijet za pacienty domů, a tím se vyhnout náročnému transportu do nemocnice a čekání v čekárně,“ hodnotí zlepšení péče o pacienty lékař Pokojného přístavu Jakub Seget. Ultrazvuk je rychlá a nebolestivá zobrazovací metoda, kterou nyní mohou členové týmu Pokojného přístavu použít přímo u lůžka pacienta. „V praxi jej budeme používat hlavně při vyšetření plic a srdce u pacientů, kterým se špatně dýchá, k vyšetření břicha a orientačnímu vyšetření cév,“ dodává MUDr. Seget. A nejen to, díky přenosnému ultrazvuku může zdravotnický personál v domácím prostředí klienta provádět i technicky náročnější punkce, tedy vypuštění tekutiny z břišní a hrudní dutiny s rychlou úlevou od bolestí nebo dušnosti.

Domácí paliativní péče je z důvodu sociálního i psychického komfortu pro klienta tou nejlepší možnou alternativou nemocničního pobytu. Profesionální tým Pokojný přístav poskytuje občanům Opavska svou vysoce odbornou péči od roku 2007 nepřetržitě sedm dnů v týdnu 365 dnů v roce. „Jen loni měli lékaři a zdravotní sestry našeho hospice v péči přes dvě stovky klientů, kterým jsme umožnili zůstat až do konce života doma při zachování vysokého standardu medicínské i ošetřovatelské péče,“ doplňuje vedoucí Pokojného přístavu Eva Mertová a přidává poděkování nadaci Pfizer Foundation, díky které došlo k dalšímu rozšíření vybavení a tím i výraznému zkvalitnění péče o klienty.

Děkujeme partnerům