Úředníci a starostové z celého kraje ocenili exkurzi v našich chráněných dílnách

22.09.2023 - Exkurzi do Chráněných dílen Charity Opava absolvovalo v pátek 22. září jedenatřicet starostů či úředníků, kteří mají ve svých městech a obcích v Moravskoslezském kraji na starost odpadovou problematiku. V čele s vedoucím oddělení odpadového hospodářství odboru životního prostředí a zemědělství Moravskoslezského kraje Michalem Rásochou tak zakončili pravidelnou poradu pro zástupce obcí s rozšířenou působností vykonávající agendu na úseku odpadového hospodářství. Společné prohlídky charitních chráněných dílen v Jaktaři se zúčastnili také zástupci kolektivních systémů.

Exkurze proběhla na žádost vedoucího krajského odboru odpadového hospodaření Michala Rásochy. „Poslední návštěva těchto dílen s kolegyní Líbou Machotkovou na nás udělala velký dojem, tak proč se nepochlubit něčím, co má smysl,“ uvedl v žádosti o to, aby Charita Opava představila své sociální podnikání, předvedla zařízení na zpracování elektroodpadu, ale také seznámila návštěvníky s různými legislativními povinnostmi, výkazy, certifikací a podobně.

Přibližně dvouhodinová návštěva začala v zasedací místnosti administrativní budovy dílen malým občerstvením, které přichystali klienti sociálně terapeutické dílny Radost. Manažer Charity Opava a zástupce ředitele Tomáš Schaffartzik seznámil přítomné s historií charitních chráněných dílen i objektu bývalé strojní traktorové stanice v Jaktaři, kde nyní sídlí, s evropskými projekty, na kterých se podílíme, či s certifikacemi, které dílny získaly.

Poté se početná skupina rozdělila na dvě části a průvodci je provedli šicí a keramickou dílnou, předvedli strojní vyšívání či gravírovací a řezací CO2 laser, sítotisk a další zařízení. Poté se obě skupiny spojily a vydaly se nedalekých hal, kde probíhá kompletace a především pak likvidace elektroodpadu. Závěrečná zastávka se nemohla vyhnout ani prodejnímu skladu výrobků chráněných dílen.

Moravskoslezský kraj patří mezi zásadní partnery Charity Opava. „Jsme proto rádi, že jsme mohli ukázat naši činnost zástupcům obcí napříč celým krajem. Ze zpětné vazby účastníků se nám dostalo ujištění, že návštěva dopadla nad očekávání dobře,“ hodnotí exkurzi Tomáš Schaffartzik a připojuje všem přítomným poděkování i za to, že dílny podpořili nákupem výrobků v našem prodejním skladu.

Děkujeme partnerům