Tým Pokojného přístavu se stále vzdělává, aby uměl klientům nabídnout nejlepší péči

13.02.2023 - Málokdo si umí představit, co vše musí při své službě zvládat tým mobilního hospice Pokojný přístav. Jeho členové se proto snaží stále vzdělávat, aby se uměli vypořádat se všemi vypjatými situacemi své práce nejen po zdravotní, ale i po emociální stránce. I proto nyní v Olomouci absolvovali kurz manželů Dohnalových s názvem „Práce s tělem v krizové intervenci“.

Kurz, kterého se kromě zdravotních sester zúčastnili také lékaři hospice Petr Štěpánek a Jakub Seget, trval dva dny a jeho absolventi se seznamovali s tím, že ve vypjatých situacích je klientovi možno pomoci i jiným způsobem, než jen léky. „Učili jsme se, jak se člověka dotknout a tím mu ulehčit při stresu,“ popisuje vedoucí Pokojného přístavu Eva Mertová. „Všechno, co jsme se naučili, se budeme snažit předat rodinám našich pacientů, kteří mohou svým blízkým pomoci také dotekem,“ říká.

Kurz podle Evy Mertové doprovázela velmi dobrá atmosféra. „Celý náš hospicový tým si odpočinul od běžných záležitostí, které musíme denně řešit, a zase nás to posunulo o kus dál,“ dodává

Kurz Mgr. Davida Dohnala a Mgr. Simony Dohnalové učí, jak stabilizovat člověka, který zažívá těžkou životní situaci po neštěstí, nebo neočekávané události v rodině či v práci. Umí pomoci člověku zvládnout paniku, vztek, změny v myšlení apod. Ví, jak předat člověka do další péče. Součástí kurzu jsou informace a praktické ukázky sebepéče pomáhajících.

Děkujeme partnerům