Šmejdi parazitují na značce „chráněná dílna“

27.02.2019 - Takzvaní Šmejdi, tedy pokoutní klamaví prodejci pochybného zboží, většinou zneužívají důvěřivost nebo nedostatečnou orientaci starších osob. Teď si našli nový způsob obelhávání lidí. Tentokrát parazitují na značce „chráněná dílna“ a nabízejí zboží, o němž klamavě tvrdí, že jeho koupí podpoříte zdravotně postižené. Přesvědčili se o tom také v Chráněných dílnách ve Vlaštovičkách, středisku Charity Opava, která na rozdíl od těchto podvodníků zdravotně handicapované osoby skutečně zaměstnává.

„Před několika dny mi přišel mail a ten den také telefonoval jakýsi člověk a nabízel mi koupi šperků s komponenty Svarowski, které vyrábějí hendikepované osoby v chráněné dílně,“ říká vedoucí Chráněné dílny ve Vlaštovičkách Marie Bennková. Po několika dnech se s klamavou nabídkou setkala také vedoucí keramické dílny z Vlaštoviček Iva Přibylová, jejíž mamince volal člověk, který se představil jako zástupce chráněné dílny a rovněž jí nabízel šperky. Mistrová začala po tomto způsobu nekalého prodeje pátrat a brzy zjistila, že se jedná o novou taktiku takzvaných „šmejdů“.

„Na webové stránce ´Chráněné dílny OZP´, která vznikla na podporu skutečných chráněných dílen, jsem se dověděla, že podobné klamavé praktiky novodobých šmejdů bohužel nejsou výjimkou,“ dodává pohoršeně Marie Bennková. Web upozorňuje na to, že zneužití statusu „chráněná dílna“ k nekalému prodeji produktů se v poslední době skutečně velmi rozšířilo. „Člověk by snad ani nevěřil, že někdo zneužije snahy společnosti vytvářet pracovní místa pro osoby zdravotně postižené,“ uvádí se zde.

Prodejci, kteří kontaktují kupující převážně po telefonu, nabízejí vedle již zmíněných šperků například také švýcarské nože. Kromě zboží slibují také to, že koupí jejich produktů podpoříte vznik nového pracovního místa pro handicapované osoby. Nejen že to je lež, ale často nedorazí ani zaplacené zboží, aniž by bylo možno vypátrat pachatele tohoto podvodu.

Charita Opava provozuje celkem tři chráněné dílny a celkově zaměstnává téměř 150 zdravotně handicapovaných osob. „Dávejte si pozor, ať nenaletíte podvodníkům, kteří parazitují na naší práci a znevažují naše dobré jméno,“ obrací se na veřejnost Marie Bennková. „Naše chráněné dílny nikdy nekontaktují soukromé osoby po telefonu a nenabízejí jim zboží, pokud se Vám něco takového stane, jedná se zcela jistě o podvodníky,“ varuje.

Podrobnější informace o praktikách těchto podvodníků s lidským neštěstím, zkušenosti lidí, kteří jimi již byli kontaktováni i rady jak nenaletět najdete také na tomto odkazu:

https://chranenedilnyozp.cz/zneuziti-statusu-chranena-dilna-k-nekalemu-prodeji-produktu/

 

Děkujeme partnerům