Rotary Club Opava International ocenil mecenáše

01.06.2010 - Letos poprvé vyhlásil Rotary Club Opava International cenu "Díky" určenou těm, kteří bez nároku na jakoukoli protislužbu podporují veřejné aktivity a ideály nesobecké pomoci lidem
Nádherné prostory kaple Svatého Kříže na Matiční ulici v Opavě se v pondělí 31. května staly dějištěm slavnostního vyhlášení nominovaných a vítězů ceny „Díky“, která je iniciativou Rotary Clubu Opava International.
 
„Náš projekt se týká lidí, kteří nezištně podporují různé veřejné aktivity, především výchovně-vzdělávacího volnočasového charakteru, a to jak finančně, tak i jinak. Snahou rotariánů je morálně ocenit a podnítit veřejnost, podnikatele i altruisticky uvažující občany města v podpoře různých institucí, které pečují o výchovu lidí a připravují jim smysluplné aktivity,“ vysvětlil základní ideu jeden z opavských rotariánů Břetislav Tůma.
 
Rotary Club Opava International se obrátil na školy a různé organizace i instituce s žádostí o návrhy laureátů symbolické ceny „Díky“, kterou se stala dřevoplastika „Srdce na dlani“ známého opavského řezbáře Břetislava Tvarůžky. Charita Opava se těší trvalému zájmu mnoha filantropů, díky nimž pak může poskytovat stále kvalitnější pomoc svým klientům i lidem, kteří se náhle ocitnou v těžké životní situaci. Rádi jsme se k této iniciativě připojili.
 
Byly vybrány čtyři osobnosti, a to Andreas Drastík, Petr Kašný, Ing. Josef Hájek a MUDr. Petr Štěpánek. Dva prvně jmenovaní, vrcholní funkcionáři Okresního fotbalového svazu, místopředseda Andreas Drastík a předseda Petr Kašný za dlouhodobou realizaci projektu „Pomozte postiženým dětem“, jehož výtěžek je každoročně určen ve prospěch stacionáře Mraveneček. Majitel Hřebčína Albertovec Josef Hájek pak byl nominován za podporu činnosti Chráněných dílen sv. Josefa a pomoc při propagaci výrobků našich zdravotně znevýhodněných zaměstnanců a onkolog Petr Štěpánek za nezištnou a obětavou práci pro Charitu Opava, za to jak zajišťuje odbornou péči umírajícím pacientům a je vždy ochoten pomoci i na úkor vlastního volného času.
 
Akci v kapli Svatého Kříže moderoval významný opavský operetní pěvec Evžen Trupar. Nominována byla třicítka laureátů v osmi kategoriích. Cenu Rotary clubu obdržel jeho zakladatel, nejvýznamnější sponzor a organizátor klubových aktivit Břetislav Tůma. Zvláště dojemným momentem bylo předávání ceny In memoriam, kterou za svého syna Michala Semberu převzala jeho maminka. Celkem bylo předáno deset plastik „Srdce na dlani“.
 
Pondělní podvečer poté pokračoval slavnostním koncertem „Stabat Mater“ žáků Církevní konzervatoře, který byl věnován všem nominovaným kandidátům ceny „Díky“. A protože Rotary Club Opava International vydal brožurku se všemi nominacemi, věřme, že jména mecenášů nebudou zapomenuta.

Děkujeme partnerům