Prezident Zelenskyj převzal nášivku z Charity Opava

12.07.2023 - Nášivku dobrovolnické humanitární organizace Koridor UA, která pomáhá lidem v nejvíce ohrožených oblastech válčící Ukrajiny, převzal v pátek 6. července během své návštěvy Prahy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nášivku vyrobily Chráněné dílny Charity Opava, což není v žádném případě náhoda. Vedoucí kompletační a kreativní dílny Tomáš Rychlý je totiž zároveň dobrovolníkem Koridoru UA. Kromě toho, že zprostředkoval zakázku nášivek pro humanitární dobrovolníky, ve volném čase působí jako řidič vozící na Ukrajinu humanitární pomoc.

„Ve čtvrtek 6. července, když přijímal prezident Petr Pavel prezidenta Zelenského na Pražském hradě, této návštěvě věnovala ČT 24 mimořádné vysílání, kam pozvali i mne,“ říká ředitel Koridoru UA Matouš Bláha. „V televizi jsem se potkal se senátorem Jiřím Růžičkou, a protože jsem věděl, že se má v sobotu s prezidentem Zelenským potkat, požádal jsem ho, zdali by mu nepředal naši nášivku. Vím totiž, že prezident Zelenskyj tyto věci sbírá,“ dodává.

Senátor svůj slib dodržel a nášivka pocházející z charitních chráněných dílen byla jeho jediným dárkem ukrajinskému prezidentovi. „Jsem hrdý na to, jak naše země pomáhá Ukrajině a mimořádně si cením i práce dobrovolníků, kteří přímo na Ukrajině působí už více než rok. Ti z Koridoru UA mě požádali, abych prezidentu Zelenskému předal jejich nášivku. Měl opravdu radost,“ napsal Jiří Růžička na Twitteru.

Organizaci Koridor UA, která vybírá humanitární zásoby a nákladními auty a kamionem je průběžně vozí na různá místa na Ukrajině, vybudovat Matouš Bláha bezprostředně po napadení Ukrajiny ruskými vojsky. Za více než rok existence již v okolí Oděsy, Mykolaivu, Chersonu a dalších míst rozdistribuovala stovky tun pomoci, která pomáhá tisícům nejpotřebnějších. Mezi dobrovolníky působí celá řada mladých lidí z Opavy, kteří dnes studují na různých vysokých školách v Brně. Patří mezi ně i Daniel Rychlý, syn vedoucího charitní kompletační dílny Tomáše Rychlého. „Táta nejen že zařídil výrobu nášivek, které nyní nosí všichni naši dobrovolníci na Ukrajině, ale zároveň začal jako řidič vozit humanitární pomoc na ohrožená místa, právě nyní se nachází někde v Záporoží,“ vysvětluje Daniel Rychlý.

Koridor UA byl již dvakrát hostem festivalu Slunovrat, který uspořádal dvě besedy s Matoušem Bláhou a poskytl na svém desátém ročníku koncem června organizaci zdarma místo na propagační stánek.

 

Děkujeme partnerům