Postní almužna ze Služovic a Vrbky dorazila do Charity Opava (+ repo Českého rozhlasu)

20.04.2022 - Sbírka, kterou pořádají každý rok v postní době obyvatelé obcí Služovice a Vrbka, dorazila v úterý 19. dubna ke klientům Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. S autem naplněným potravinami a hygienickým zbožím přijel do Charity Opava místostarosta obce Tomáš Barč a vybrané zboží předal vedoucí střediska Kateřině Víchové a řediteli Charity Opava Janu Hanušovi.

„Současné zdražování je pro naše klienty skutečně velkým problémem, protože na tom byli už před tím z důvodu své nemoci po finanční stránce tak špatně, že museli počítat doslova každou korunu,“ říká Kateřina Víchová. Každoroční pomoc občanů Vrbky a Služovic je tak pro ně letos obzvláště důležitá. Zboží z Vrbky a Služovic se v chráněném a podporovaném bydlení distribuuje lidem s psychickým onemocněním postupně během celého roku. Z jídla to jsou především trvanlivé potraviny jako těstoviny, rýže či polévky ze sáčku, konzervy hotových jídel, paštiky, sterilizovaná zelenina, ale také kečup, cukr či marmeláda. V drogistickém zboží zase převládají WC čističe, sprchové gely, tekuté mýdlo a prostředky na mytí podlahy.

Letošní pomoc v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné oceňují i proto, že Občanské sdružení Služovice a Vrbka ve stejném termínu uspořádalo také potravinovou sbírku pro válčící Ukrajinu, kam poslalo dvě plně naložené dodávky zboží. Místní občané proto museli být dvojnásob štědří. „Ze srdce za to děkujeme, velmi si vážíme toho, že co pro nás děláte a že na nás stále myslíte,“ dodává s pozdravem Kateřina Víchová.