O smyslu utrpení, bolesti a smrti...

17.04.2018 - Smyslu utrpení, bolesti a smrti se bude v pondělí 23. dubna věnovat diskuzní pořad v kulturně-uměleckém prostoru KUPE ve zrekonstruované vodárenské věži u východního nádraží v Opavě. Akci pořádá Fakulta veřejných politik a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě spolu s Charitou Opava a její součástí bude i výstava sociálních fotografií polského fotografa Krzysztofa Golucha.

Smyslu utrpení, bolesti a smrti se bude v pondělí 23. dubna věnovat diskuzní pořad v kulturně-uměleckém prostoru KUPE ve zrekonstruované vodárenské věži u východního nádraží v Opavě. Akci pořádá Fakulta veřejných politik a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě spolu s Charitou Opava a její součástí bude i výstava sociálních fotografií polského fotografa Krzysztofa Golucha.

Od 18 hodin budou v KUPE na téma smyslu utrpení, bolesti a smrti diskutovat za moderování Jiřího Siostrzonka PhDr. et Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D., MBA z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D. z Fakulty veřejných politik SU v Opavě, předseda Rady Charity Opava Mgr. Ivo Mludek a Ing. Miloš Svoboda z Asociace rodičů dětí s DMO.

Polský fotograf Krzysztof Gołuch (*1966), který při této příležitosti představí v KUPE své snímky, je absolventem Fakulty pedagogiky a psychologie Slezské univerzity v Katovicích, Humanisticko-technické akademie v Bielsko-Bělé a Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, kde je v současné době doktorandem. Goluch se ve své tvorbě zabývá tématem lidí s handicapem a jejích rolí a uplatněním ve společnosti. Výchozím impulsem pro širší zaměření jeho tvorby byl odpor ke klišé, s jakým jsou lidé s handicapem prezentování v médiích a na fotografiích. Jak sám uvádí, fotografuje „postižené“ jako zdravé lidi s vlastní důstojností a osobitou neopakovatelností.

Krzysztof Goluch pracuje v centru Caritas Arcidiecéze katovické v Knurowie, je laureátem řady cen, od papeže Františka obdržel řád Ecclesia et Pontifice za obětavou práci, kterou dělá pro handicapované lidi. O tom také svědčí jeho úspěšná fotografická kniha ze sociální tématikou Každý sedmý.

Děkujeme partnerům