Nový vyšívací stroj už jede na plné obrátky

06.12.2019 - Dva vyšívací stroje v Chráněných dílnách sv. Josefa jedou především v čase velkých zakázek prakticky nepřetržitě. Zdejší zaměstnanci na nich umí vyrobit trička s jakýmkoli logem podle objednávky, vyšívané zástěry, ručníky, vesty, pracovní oděvy. A také velké zdobné hasičské zástavy a šerpy nebo vlajky či vyšívané ubrusy. Především u těchto velkoformátových zakázek už ale dva vyšívací stroje nestačily. Nyní už mají v dílnách tento problém vyřešen – díky dotaci Moravskoslezského kraje si mohli pořídit vyšívací stroj třetí, který to vše zvládne.

Hasičské zástavy mají rozměry 1,5 x 1 metr a jejich vyšívání na malých strojích sice bylo možné, ale trvalo velmi dlouho. Nový vyšívací stroj disponuje velkým vyšívacím rámečkem, díky němuž se práce značně zjednoduší a urychlí. „Charitě Opava se díky jeho pořízení také rozšířily nové výrobní možnosti a navýšila se kapacita strojního vyšívání,“ říká manažer Tomáš Schaffartzik. V Chráněných dílnách sv. Josefa, které sídlí na dvoře ředitelství Charity Opava v Jaktaři, nyní pracuje kolem padesáti lidí, v samotné šicí dílně pak osm lidí, z nichž sedm jsou osoby s různým typem zdravotního handicapu od postižení pohybového aparátu, přes psychické onemocnění až po postižení související s různými onkologickými onemocněními.

„Z celkové hodnoty vyšívacího stroje 178 tisíc korun uhradil Moravskoslezský kraj 150 tisíc, zbývajících 28 tisíc korun pokryla Charita Opava z vlastních zdrojů,“ dodává Tomáš Schaffartzik. Díky krajské dotaci tak mohly v Chráněných dílnách ještě před Vánocemi jet na plný výkon hned tři vyšívací stroje a Charita Opava mohla vyhovět daleko většímu množství objednávek.

Děkujeme partnerům