Na Sportovním dnu pro hospic padly dva rekordy

16.09.2023 - Hned dva rekordy padly v sobotu 16. září dopoledne na fotbalovém hřišti v Kylešovicích na benefiční akci s názvem Sportovní den pro hospic, kterou již po šesté společně uspořádali Charita Opava a Okresní fotbalový svaz Opava. O ten první, světový, se postaral syn slavného siláka René Golema Richtra Mathias zvedáním těžkého závaží v zubech. Druhý rekord byl ovšem důležitější. Na akci, jejíž výtěžek je věnován mobilnímu hospici Pokojný přístav, se vybralo nejvíce peněz v její šestileté historii.

Pořadatelé opět propojili filantropii, zábavu i sport. Zajímavý program i krásné počasí tak přilákaly na kylešovské hřiště téměř pět set návštěvníků. Čekalo zde na ně celkem deset soutěžních stanovišť, například zvuková střelba, jízda na dvojkole a invalidním vozíku, hod na terč, nácvik motoriky, kuželky či speciální hra pro nevidomé showdown. U stanoště, které obsluhovaly studentky Střední zdravotnické školy Opava, si zase mohli vyzkoušet první pomoc. Po zvládnutí všech úkolů pak u stánku Charity Opava obdrželi speciální medaili, diplom a z košíčku si vylosovali číslo s cenou, kterou dodali sponzoři akce. Odnést si mohli například plnou tašku cukru, helmu na kolo, tlakoměr a řadu dalších věcí.

Postaráno bylo i o zábavu. U stanoviště Policie české republiky si mohli zájemci vzít do rukou skutečné zbraně, nebo si sednout do policejního vozu a pustit maják či houkačku. Prohlédnout si mohli také zásahové vozidlo Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Skvělé vystoupení nabídly tanečnice skupiny Dance4Life. Samozřejmostí bylo výborné občerstvení, cukrovinky napečené zdravotními sestrami Pokojného přístavu, káva z pojízdné Kavárny pro Radost či prodej výrobků sociálně terapeutické dílny Radost. Na kylešovském hřišti souběžně probíhal fotbalový turnaj mládežnických mužstev z Opavska, a tak mnozí malí fotbalisté využili mezi zápasy možnosti účastnit se také netradičních charitních disciplín.

Závěr patřil vystoupení siláka Reného Golema Richtera, který ovšem předtím vyzval svého čtrnáctiletého syna Mathiase k překonání světového rekordu v počtu zdvihnutí pětašedesátikilového závaží v zubech, v tomto případě sudu piva, za jednu minutu. A původní světový rekord se Mathiasovi za hlasitého povzbuzování publika skutečně podařilo překonat až o pět zvednutí celkovým počtem patnácti zdvihů.

Všichni byli samozřejmě zvědaví na částku, kterou se letos podařilo vybrat na podporu mobilního hospice Pokojný přístav. Symbolický šek předal slavnostně zástupkyním Pokojného přístavu předseda Okresního fotbalového svazu Opava Miroslav Záloha za účasti ředitele Charity Opava Jana Hanuše, spoluorganizátora akce Reného Černohorského, jednoho ze sponzorů Jaroslava Cimingy a senátora Herberta Pavery, který nad akcí stejně jako v předchozích letech převzal patronát. Částka, která na něm byla uvedená, všechny velmi příjemně překvapila. Sponzorské dary jednotlivců, firem a obcí letos dosáhly 176 tisíc korun. Pro srovnání: během prvního ročníku Sportovního dne se vybralo přes 73 tisíc korun, druhý i třetí ročník přinesl Pokojnému přístavu částky přes 120 tisíc korun, čtvrtý ročník vynesl přes 177 tisíc korun a loňský přes 140 tisíc korun.

Částka 176 tisíc korun ovšem nebyla konečná, protože během celé akce mohli přítomní mobilnímu hospici přispět darem do přistavené pokladničky. A tak když  na závěr Sportovního dne pro hospic došlo ke konečnému součtu darů velkých sponzorů i příspěvků jednotlivců, narostla celková částka na skvělých 186 341 korun, což je nejvíce na celou historii Sportovního dne. Slavnostního závěrečného předání pokladničky se zúčastnil také opavský primátor Tomáš Navrátil.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na uspořádání vydařeného Sportovního dne pro hospic, zvláště pak štědrým sponzorům. Do tomboly přispěly svými výrobky firmy Hagemann, Insportline, Globus Opava a Moravskoslezské cukrovary a.s. Opava. Finančně přispěly firmy Autoservis Sátek, Klášterní lékárna, Koria a.s., T.A.T. Parts s.r.o., ZR Trade s.r.o a VIKPAP GROUP s.r.o, a také město Kravaře a obce Bohuslavice, Bolatice, Brumovice, Kobeřice, Otice, Skřipov, Strahovice a Velké Hoštice. Děkujeme!

 

Děkujeme partnerům