Ministr Válek: Charita Opava odvádí pro společnost nesmírně důležitou práci

02.10.2023 - Na návštěvu Charity Opava dorazil v pondělí 2. října během své návštěvy Opavska ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v doprovodu senátora Herberta Pavery. Po prohlídce sociálně terapeutické dílny Radost se zúčastnil debaty se zaměstnanci mobilního hospice Pokojný přístav na aktuální téma změn ve financování hospicové péče.

Na vizitu Charity Opava si ministr Válek našel čas mezi návštěvami Nemocnice Vítkov a Slezské nemocnice v Opavě. Po krátké prohlídce nedávno zrekonstruovaných prostor sociálně terapeutické dílny Radost s výkladem vedoucí Lucie Švejdíkové následoval hlavní bod ministrovy návštěvy. Tím byla rozprava o tom, podle jakých pravidel se má dále v České republice financovat hospicová péče. Debaty se vedle ředitele Charity Opava Jana Hanuše zúčastnili také manažerka služeb pro seniory Charity Opava Petra Thiemlová, vedoucí hospice Pokojného přístavu Eva Mertová a lékař charitního hospice Petr Štěpánek. Ministr Válek přítomné seznámil s plánovanými změnami ve financování hospicové péče a vyslechl si podněty a připomínky k těmto změnám z pohledu praktiků charitního domácího hospice, kteří poskytují svou péči občanům Opavska nepřetržitě již od roku 2007.

„Tým ředitele Charity Opava Jana Hanuše a mobilního hospice Pokojný přístav odvádí úžasnou a pro společnost nesmírně důležitou práci. Jako ministr zdravotnictví při svých cestách po regionech zcela záměrně navštěvuji zařízení jako je Charita Opava, abych se s nimi pobavil o tom, jak jim Ministerstvo zdravotnictví může pomoci,“ zhodnotil posléze setkání ministr Válek a doplnil, že návštěva pro něj byla velmi cennou zkušeností. „S vedením opavské Charity budeme i nadále spolupracovat. Díky za to,“ dodává ministr.

Spokojenost vyjádřil také senátor Herbert Pavera. „Jsem rád, že pan ministr Válek přinesl pracovníkům mobilního hospice naději, že se od příštího roku zlepší financování provozu paliativní péče,“ věří senátor. „Financování hospicové péče je skutečně složitý a komplexní problém, proto je důležité, že jsme mohli pana mistra osobně seznámit s naší situací a s našimi požadavky, určitě to má smysl,“ vrací se závěrem k jednání ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

Děkujeme partnerům