Mezinárodní projekt HelpEx, jehož jsme od roku 2019 součástí, vydal třetí newsletter

27.04.2022 - V pořadí třetí newsletter mezinárodního evropského projektu HelpEx vydala Charita Opava. Ta se tříletého projektu, který je součástí programu Erasmus, účastní s partnery z Německa, Itálie, Francie, Polska a Malty. Cílem projektu je vznik nadnárodních postupů vzdělávání tzv. peerů, tedy sociálních pracovníků, kteří si sami prošli psychickým onemocněním a mohou díky této zkušenosti lépe pomáhat lidem se stejnými zdravotními problémy. Pracovníci Charity Opava se koncem března zúčastnili pracovního soustředění v italském Miláně.

Projekt zahrnuje celkem šest plánovaných pracovních setkání, přičemž každé mělo původně proběhnout v jiné zemi u jednoho z partnerů. Tento plán ovšem zásadně narušila pandemie covidu-19, a tak se fyzicky uskutečnilo pouze první setkání v roce 2019 v Mnichově. Ta další se až do března letošního roku musela přesunout do online prostoru.

Mezinárodního setkání v Miláně se ve dnech 22. až 24. března zúčastnili pracovníci Charity Opava Lucie Trunečková, Kateřina Víchová a Vladan Jägermann. Setkání bylo plánováno již na jaro 2020, ale pandemická situace u nás i ve světě toto setkání neumožnila. „Až nyní, téměř o dva roky později, nám bylo umožněno toto setkání znovu uspořádat, a tak jsme se znovu naživo viděli po téměř dvou letech a mnoha online setkáních,“ upřesňuje Lucie Trunečková. „Ráda jsem všechny zase viděla, online forma je v určitém směru dobrá věc, ale osobní kontakt nic nenahradí,“ dodává.

V průběhu setkání všichni dva a půl dne velmi intenzivně pracovali na finalizaci výstupů projektu, který končí v srpnu 2022. „Je výborné, že můžeme být součástí takového inspirativního mezinárodního projektu. Ačkoliv bylo setkání pracovně velmi náročné, i tak se našlo v průběhu intenzivního programu trochu času na návštěvu nádherné milánské katedrály Duomo,“ pokračuje Lucie Trunečková.

Českou verzi newsletteru si může přečíst na odkazu níže:

Soubory ke stažení

HelpEx+Newsletter+Issue+3_-_česky.pdf HelpEx+Newsletter+Issue+3_-_česky.pdf 353 kB