Koledníci pod hvězdnou oblohou v kině Mír: kdo vyhrál tříkrálové soutěže?

30.01.2019 - Nově zrekonstruované kino Mír v Opavě umožňuje díky speciálnímu osvětlení na stropě sálu vykouzlit iluzi hvězdného nebe, na němž se dokonce dají rozeznat jednotlivá souhvězdí. Ve středu 30. ledna se k nim na chvíli přidala jasná zářivá kometa, kterou držel v ruce ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Nebylo to náhodou – v sále totiž sedělo skoro pět set Kašparů, Baltazarů a Melicharů, za které se v letošní Tříkrálové sbírce převlékly děti ze dvou měst a šedesáti šesti obcí Opavska. V kině Mír na ně čekalo závěrečné vyhodnocení sbírky, vyhlášení tří tříkrálových soutěží, losování o chytré mobily a jako odměna také promítání filmu Yeti – Ledové dobrodružství.

„Právě jako vy před dvěma tisíci let pozorovali hvězdnou oblohu, tu skutečnou, učenci z dalekých východních zemí, možná z Persie, a uviděli na nebi zvláštní úkaz, tak zvláštní hvězdu, že se rozhodli jít za ní,“ řekl úvodem Jan Hanuš. „A my víme, že tato hvězda je dovedla až do Betléma k malému Ježíškovi. Tomu a jeho rodině předali vzácné dary, zlato, kadidlo a myrhu, a protože Ježíškova rodina byla chudá, určitě jí tyto dary udělaly radost a pomohly,“ dodal s tím, že také všichni koledníci v sále pomohli vykoledovanými dary mnoha lidem, kteří jsou chudí, nebo jim něco podstatného chybí.

Koledníky za jejich nasazení, díky kterému letos vybrali rekordních 2.326.492 korun, ale čeká jako odměna také řada akcí a soutěží – vyhodnocení a losování třech z nich bylo na programu právě v kině Mír. Koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová nejprve představila vítěze soutěže o Nejlepšího tříkrálového spisovatele. Z jedenácti prací, které do soutěže dorazily, se uznání dočkaly hned čtyři – udělena byla tři první místa a zvláštní ocenění. Nikol Hendrychová získala první místo za hezký popis svého prvního koledování, další první místa patří rodině Markusových z Branky a panu Skotnicovi z Hati. Zvláštní cenu si vysloužily teprve šestiletá Alžbětka Sedlová ze Suchých Lazců se svou sestrou Antonínou, které své společné dílo nejen sepsaly, ale také k němu přimalovaly obrázky. Všechny došlé básničky a povídky najdete v souboru nakonci této stránky.

Na pódium pak Jan Hanuš pozval komisi, která ve složení redaktorka partnerského týdeníku REGION OPAVSKO Tereza Piskořová, charitní radní Jan Petkov a dobrovolník a fotograf Vladimír Herman vybírala vítězné snímky do soutěže O nejlepší tříkrálové foto nebo selfie. A zde jsou výsledky: čestné uznání si odnesl Václav Josef Hanke, třetí místo získal snímek Ludmily Bujnovské z Hradce nad Moravicí, o dvě druhá místa se podělily Ludmila Michálková z Brumovic a Hana Haasová z Hlavnice a jako nejlepší foto komise vyhodnotila rozesmátý snímek Veroniky Stejskalové z Opavy.

A na porotce soutěže o nejlepší foto čekal také náročný úkol, na který netrpělivě čekali všichni v sále – losování výherců o rodinné vstupné do akvaparku a šest chytrých mobilů. Nejprve to bylo losování o vstup do akvaparku. Vyhráli ho Jáchym Hrbáč, koledník v Brance u Opavy, koledník v Oticích Robert Gilík, opavský koledník Richard Novák a Anežka Bujnovská, která koledovala v Hradci nad Moravicí.

Až pak přišla ta dlouho očekávaná chvíle. Opět se odvrácenou tváří zcela anonymně každý z porotců vytáhl z osudí dva lístečky – a nastala chvíle, kdy do hrobového ticha četli jména výherců chytrých mobilů. Stalo se ale něco nevídaného – zatímco každý rok se po přečtení jména ozval nadšený křik vítěze, letos provázelo napjaté ticho, nepřerušované jásotem, čtení všech jmen. Že by snad výhra chytrého mobilu nikoho nepotěšila?

Vysvětlení na sebe nedalo dlouho čekat. Ze všech šesti výherců totiž nebyl ani jeden v sále! A přestože následně celý sál skandoval „znovu, znovu“, losování samozřejmě platí a výherci si pro své mobily budou moci po výzvě přijít do Charity Opava. A kdo jimi vlastně jsou? Šest chytrých mobilů letos vyhráli: Eliška Mrkvová, kolednice v Raduni, Martin Přikryl za koledování ve Velkých Heralticích, Kateřina Quisová za koledování v Loděnici, Kristýnka Pusková za koledování v Mikolajicích, Michaela Hložková za koledování ve Skřipově a Michal Ondráček, který koledoval v Opavě. Blahopřejeme!

Adrenalin koordinování letošní Tříkrálové sbírky letos premiérově zažila Marie Hanušová. Padl tak na ni nejen nelehký úkol zařídit tisíce a tisíce malých i větších úkonů k tomu, aby soukolí lidí a institucí, které se na Tříkrálovce podílejí, běželo bez zádrhů, ale s touto velmi náročnou logistikou se musela seznamovat doslova za pochodu. Za to, jak skvěle to zvládla, si závěrem vysloužila od ředitele Jana Hanuše poděkování a květinu.

Uznání ale patří také všem koledníkům, kteří letos poslechli volání betlémské hvězdy, vybízející je k tomu, aby se společně zasadili o pomoc potřebným lidem. Tak tedy děkujeme a zase za rok!

Soubory ke stažení

Povídky z literární soutěže O NEJLEPŠÍHO TŘÍKRÁLOVÉHO SPISOVATELE.pdf Povídky z literární soutěže O NEJLEPŠÍHO TŘÍKRÁLOVÉHO SPISOVATELE.pdf 1014 kB