Klienti Radosti jsou po kurzu Šárky Bolatzké profi baristé (+ repo TV POLAR)

07.12.2022 - Klienti sociálně terapeutické dílny Radost, kteří připravují kávu ve své cvičné kavárně v Jaktaři a v pojízdné Kavárně pro Radost, jsou opět o kus blíže profesionalitě. Ve čtvrtek 1. prosince totiž absolvovali baristický kurz pořadatelky největšího českého festivalu výběrové kávy „Krnov Coffee festival“ a majitelky krnovské kavárny Malé Café Šárky Bolatzké.

Dostalo se jim tak nejlepší péče, protože Šárka Bolatzká vede kurzy ve své kavárně i v podnicích ostatních profesionálních baristů a organizuje i baristické kurzy pro studenty gastronomických oborů. Spolupráce kavárny Malé Café a Radosti se zrodila na festivalu Slunovrat, na kterém má Šárka Bolatzká na starost gastro zónu. Tady se poprvé potkala s klienty Radosti, a když pak pro ně Slunovrat vyhlásil crowdfuningovou sbírku na pořízení pojízdné kavárny, věnovala do ní jako cenu dvě svá baristická školení v hodnotě šest tisíc korun. Po úspěšném zakončení sbírky se s vedením Radosti domluvila také na tom, že baristické školení uspořádá i pro klienty.

Přibližně dvacet klientů a zaměstnanců se tak mohlo během tříhodinového kurzu dovědět mnoho informací o tom, kde káva roste, jak a za jakých okolností se může pražit, jak připravit ten nejlahodnější nápoj a také to, jak baristé správně ochutnávají kávu a hledají tu nejlepší chuť. „Připravila jsem si přednášku tak, abych mohla klienty Radosti naučit co nejlépe využívat přímo ty přístroje, které mají k přípravě kávy k dispozici ve své cvičné i pojízdné kavárně,“ vysvětluje Šárka Bolatzká, která úměrně možnostem klientů zkrátila i délku kurzu z původních čtyř na tři hodiny.

„Kurz Šárky Bolatzké byl velmi zajímavý a inspirativní, nadšení byli klienti i zaměstnanci,“ dodává vedoucí Radosti Lucie Švejdíková. „Dověděli jsme se hodně o tom, jak připravovat kávu za maximálně precizních podmínek a bez kompromisů, ale také to, že s láskou připravená káva chutná zákazníkům více,“ doplňuje a přidává Šárce Bolatzké velké poděkování.

Podívejte se na reportáž z tohoto inspirativního setkání, kterou odvysílala TV POLAR ve středu 14. prosince.

Děkujeme partnerům