Domov léčí rychle (i díky dotaci Moravskoslezského kraje)

18.03.2019 - Až padesát klientů v Opavě a obcích v okruhu dvaceti kilometrů obstará denně v domácím prostředí Charitní ošetřovatelská služba. Je prokázáno, že v domácím prostředí, kde se nemocný cítí bezpečně a není stresován, se nemoci zvládají lépe, než v nemocnici. A nejen to – pokud to je možné a nemocný může zůstat doma, uzdravuje se rychleji. I proto dostal projekt Charitní ošetřovatelské služby, na který přispěl dotací 80 tisíc korun Moravskoslezský kraj, název „Domov léčí rychle“.

„V domácím prostředí se stále častěji objevují nemocní s rozsáhlými defekty, například bércovými vředy, dekubity či chronickými ranami, u nichž je stále problematičtější zajistit ošetření mimo domov,“ upřesňuje cíl projektu vedoucí Charitní ošetřovatelské služby Lucie Kamrádová. Není zvykem o tom veřejně hovořit, ale život s rozsáhlou bolestivou a mnohdy velice zapáchající ránou je pro většinu lidí velice nepříjemným zážitkem. „Našim cílem je zkvalitnit péči těmto nemocným a urychlit hojící proces v souladu s moderními trendy vlhkého hojení, které celý proces urychluje, prodlužuje interval mezi převazy a dokonce snižuje bolestivost při převazu,“ dodává.

Osvědčený systém vlhkého hojení je ovšem značně finančně náročný, „Abychom ho mohli aplikovat, musíme zakoupit dostatečné množství převazového materiálu a speciálních prostředků,“ uzavírá Lucie Kamrádová. A právě s tímto nákupem loni pomohla Charitní ošetřovatelské službě a jejím 420 klientům dotace Moravskoslezského kraje ve výši 80 tisíc korun.

Děkujeme!

Děkujeme partnerům