„Do konce s rodinou“ umožnila být klientům Pokojného přístavu krajská dotace

13.12.2022 - Částkou 300 tisíc korun z dotačního programu na podporu hospicové péče na rok 2022 podpořil loni Moravskoslezský kraj mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav. Projekt má název "Do konce s rodinou" a vyjadřuje skutečnost, že díky pomoci odborného týmu mobilního hospice mohou nevyléčitelně nemocní lidé trávit své poslední dny v domácím prostředí mezi svými nejbližšími.

„Stav našich klientů vyžaduje odbornou komplexní paliativní péči, která je zajištěna vyškoleným personálem a disponuje i potřebným technickým vybavením, které je nutné ke kvalitnímu zajištění péče o umírající,“ uvádí se v podpořením projektu. Na konci společné péče rodiny a multidisciplinárního paliativního týmu tak může klient Pokojného přístavu odejít z tohoto světa důstojně, v klidu a v kruhu rodiny.

Finanční zajištění provozu mobilního hospice je velmi náročné. „Snažíme se klientům zajišťovat kvalitní specializovanou paliativní péči moderními způsoby, například pomocí speciálních dávkovačů, které umožňují podávat klientům léky proti bolesti plynule po celý den.

Specializovaná paliativní péče také vyžaduje u pacientů v terminálním stavu aplikovat různá léčiva, která zmírňují nepříjemné vedlejší příznaky onkologických chorob v posledním stadiu, a tím zmírňují utrpení. Některé speciální léky a zdravotnický materiál ale při používání v domácím prostředí nehradí zdravotní pojišťovny. Nákup těchto léků a specializovaného zdravotního, hygienického a ochranného materiálu mohl Pokojný přístav zajistit právě díky dotaci Moravskoslezského kraje.

„Děkujeme,“ vzkazuje vedoucí Pokojného přístavu Eva Mertová.

Děkujeme partnerům