Jindřich Štreit: "Díky knize MŮJ SVĚT mohou krásné fotografie trvat v paměti."

07.03.2019 - Až do 24. března bude v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě k vidění výstava vítězných fotografií fotosoutěže Charit MŮJ SVĚT. V úterý 5. března ji na slavnostní vernisáži za účasti řady hostů otevřel patron soutěže fotograf Jindřich Štreit.

Úterní večer, kterého se zúčastnila přibližně stovka návštěvníků, byl slavnostnější, než bývá zvykem. Kromě vyhlášení výsledků 11. ročníku fotosoutěže totiž Charita Opava také představila knihu MŮJ SVĚT, která přináší všechny oceněné fotografie první dekády fotosoutěže. Mezi hosty tak byli nejen autoři oceněných snímků aktuálního 11. ročníku, ale také řada lidí, kteří se během prvních deseti let podíleli na vzniku a hladkém chodu této výjimečné fotosoutěže, především pak její patroni a členové odborné komise Jindřich Štreit a Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě a Zdeněk Kovářík z partnerské firmy ASEKOL.

„Vydání této knihy je výjimečná věc,“ pronesl v úvodní řeči Jindřich Štreit. „Výstavy a vernisáže jsou vždy krásné a slavnostní události, ale pokud nejsou fotografie zachyceny v katalogu nebo jako v tomto případě dokonce ve výpravné knize, zanedlouho na ně zapomínáme. Díky knize tak paměť o nich může trvat,“ dodal.

Všechny přítomné pak závěrem čekalo velké překvapení. Poté, co odborná komise a náměstkyně Slezského zemského muzea Kamila Poláková předali ceny autorům vítězných fotografií, z nichž někteří dorazili do Opavy například až ze Žďáru nad Sázavou nebo Kaplic, totiž novou knihu, vydanou za finanční účasti Moravskoslezského kraje, dostal darem také každý účastník vernisáže.

O skvělý hudební doprovod se postarali mladí muzikanti Eva Kotrlová, Markéta Mezlová, Anička Hřivňacká a Jonáš Onderka, výborný raut byl opět dílem klientů sociálně terapeutické dílny Radost. Opavskou výstavu, kterou prof. Štreit označil za nejzdařilejší za celou historii soutěže, po opavské derniéře 24. března čeká pouť po dalších městech České republiky.