Zveme na kávu a radost do „Kavárny pro Radost“

03.05.2019 - Nejen pro příjemné posezení u dobré kávy a malé sladkosti, ale také pro radost si můžete v květnu a červnu přijít do sociální kavárny, jejíž dvojznačný název zní „Kavárna pro Radost“. V obchodním centru Silesia na Těšínské ulici v Opavě ji totiž bude dva měsíce provozovat sociálně terapeutická dílna Charity Opava Radost, jejíž klienti Vás také obslouží.

Klienti Radosti, kterými jsou lidé s mentálním znevýhodněním a duševním onemocněním, si již obsluhování na rautech nebo v kavárně vyzkoušeli a byli nadšení. Jejich zápal a nakažlivý entuziasmus si určitě pamatují návštěvníci slavnostních vernisáží fotosoutěže Můj svět v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea nebo Galerijní kavárny Re-use, která v roce 2016 dočasně vyrostla v rámci festivalu Landscape v jinak prázdných prostorách Slezanky na Horním náměstí.

„S radostní jsme přijali nabídku manažera obchodního centra Silesia Alana Rajnoška na provoz zdejší kavárny. Je to krásná příležitost pro naše klienty si v reálu vyzkoušet provoz kavárny a vše, co to obnáší,“ říká vedoucí Radosti Tereza Šenková. A aby prostředí bylo pro návštěvníky co nejpříjemnější, chystali si v Radosti již s předstihem sami prostírání, látkové tulipány, ubrousky a další výzdobu z vlastní produkce.

Kavárna bude po oba měsíce otevřená vždy v pracovní dny od 8 do 15 hodin. Kromě dvou střídajících se klientů, kteří budou hostům nabízet kávu, čaj i něco sladkého, zde budou vždy přítomni také provozní a sociální pracovník. Maminky s malými dětmi jistě ocení vybavený dětský koutek, všichni hosté pak možnost zakoupit si něco z atraktivního zboží charitních dílen.

„V České republice se v současné době na mnoha místech začíná prosazovat trend sociálních kaváren,“ vysvětluje motivaci pro vznik tohoto v Opavě přece jen netradičního projektu manažerka Charity Opava Pavla Králová. „Ani my proto nechceme zůstat pozadu, přičemž hlavním cílem naší kavárny není ekonomický zisk, ale sociální přínos pro naše klienty,“ dodává. Lidé s postižením díky tomu získají cenné pracovní zkušenosti a budou se moci aktivitě a přirozeně začleňovat do společnosti.

„Zveme proto všechny, kteří si chtějí udělat radost v Kavárně pro Radost, aby se za námi přišli podívat. Moc se na Vás těšíme,“ vzkazují všem klienti Radosti

„Kavárna pro Radost“ je realizována za podpory Nadace Charty 77 - Konta Bariéry, krásné hrníčky na kávu i čaj nám věnovalo statutární město Opava. Děkujeme!

Soubory ke stažení

Kavárna_pro_radost_PLAKÁT (1).PDF Kavárna_pro_radost_PLAKÁT (1).PDF 1268 kB

Děkujeme partnerům