Zveme do Zóny charitní inspirace festivalu Slunovrat, Charita Opava je její součástí

19.06.2023 - Tak jako v předchozích letech bude i letos Charita Opava partnerem a důležitou součástí festivalu Slunovrat. Ten v rámci svého desátého ročníku v Opavě nabídne od 22. do 24. června nejen pestrou nabídku hudebních vystoupení a setkání s mnoha zajímavými osobnostmi na debatní scéně, ale také takzvanou Zónu charitní inspirace. Ta se bude odehrávat po celé tři dny festivalu ve volně přístupné části festivalu v okolí Ptačího vrchu v sadech Svobody.

V Zóně charitní inspirace, která se uskuteční ve spolupráci s komunitním plánem města Opavy, návštěvníkům z řad veřejnosti nabídnou své služby, zboží nebo pohoštění klienti řady sociálních a charitativních organizací. Chybět mezi nimi se svým zbožím nebudou ani Chráněné dílny Charity Opava či klienti sociálně terapeutická dílny Radost. Ta u svého stánku kromě prodeje výrobků chystá také tvorbu odznaků, malování, výrobu svíček a další aktivity a hry pro děti. No a chybět nemůže ani oblíbená Kavárna pro Radost s nabídkou zcela výjimečné kávy s přesahem a dalšími dobrotami.

Zóna charitní inspirace ovšem přinese i zajímavé přednášky o zdravotní či sociální tématice. Hosty zde budou například Nina Jaganjacová, která nedávno vydala publikaci Příběhy o rakovině, spolu s ní bude debatovat lékař Slezské nemocnice v Opavě Jan Žatecký. O lidech z prostředí sociálních služeb, kteří vnímají svou profesi jako dar a lidskost jako její podstatu, bude vyprávět Simona Bagárová, manažerka a autorka silné knihy rozhovorů s lidmi pracujícími v pomáhajících profesích s názvem Hořím. Spolu s ní se besedy účastní také jedna z hrdinek její knihy Saša. Přednášky doplní povídání se zakladatelem dobrovolnické humanitární organizace Koridor UA Matoušem Bláhou či zástupci expedice PřesBar, která organizuje zdánlivě nemožní cesty lidí na vozíčku například do hor na Korsice nebo na mořskou plavbu na jachtě.

Připomeňme, že většinu reklamních předmětů od dárkových vstupenek po mikiny a trička s logem festivalu již mnoho let vyrábí Chráněné dílny Charity Opava a že klienti Radosti před několika lety festival dokonce otevírali vystoupením svého stínového divadla. Festival také uspořádal dvě úspěšně crowdfundingové akce na pořízení elektrického invalidního vozíku pro klientku Domu sv. Cyrila a Metoděje či koupi mobilní kavárny pro klienty sociálně terapeutické dílny.

Pokud chcete příjemně a inspirativně prožít poslední červnový víkend, zveme do Zóny charitativní inspirace, kde pro Vás bude přichystána celá řada dalších atrakcí a vybraná gastronomie.

Soubory ke stažení

Plakat_A3__Charita_program.pdf Plakat_A3__Charita_program.pdf 260 kB
Plakat_A3_Charita_stanky.pdf Plakat_A3_Charita_stanky.pdf 100 kB

Děkujeme partnerům