Změna výrobního plánu. Chráněné dílny Charity Opava šijí roušky (+nově reportáže TV POLAR a NOE)

19.03.2020 - Všechny zakázky na šité výrobky i keramiku šly stranou. Od pondělí 16. března mají Chráněné dílny Charity Opava v Jaktaři a ve Vlaštovičkách v náplni jen jednu činnost – šití látkových ochranných roušek. A protože se jim díky maximálnímu nasazení a dvousměnnému provozu podařilo v prvním týdnu karantény vyhovět všem zakázkám, jsou v tuto chvíli připraveni přijmout další objednávky.

Prvními příjemci roušek z Chráněných dílen z dílen byly pečovatelky a ošetřovatelky terénních služeb Charity Opava. Krom toho ale dílny vyšly vstříc partnerům Charity Opava, například prodavačkám obchodního družstva Tempo nebo Dopravnímu podniku města Opavy či opavské radnici.

Roušky z Charity Opava jsou ze stoprocentní bavlny a mohou se po vyvaření použít opakovaně. „Postupně jsme se zdokonalovali, roušky, které šijeme nyní, mají střih, díky němuž je do nich možno vložit papírový kapesník a po použití ho vyhodit. Také už umíme do horní části všít drátek, který se dá ohýbat podle tvaru obličeje. Teď je ho ale nedostatek, a tak ho sháníme,“ popisuje Ludmila Slaninová z Chráněných dílen.

Velkým pomocníkem je speciální laser, který umí strojově z bavlněné látky roušky rychle nastříhat. Zdlouhavé je ale samotné šití. Přes všechnu snahu a pomoc z ostatních středisek Charity Opava zde zvládnout ušít maximálně 600 roušek za den. „Už se nám ale přihlásila jedna dobrovolnice, která si nastříhanou látku odnesla domů a roušky bude šít u sebe,“ dodává Ludmila Slaninová s výzvou, že by mohli vyhovět více dobrovolníkům. Zájemci o šití se proto mohou ozvat na telefonní číslo 731 573 971 a odebrání nastříhaných roušek si zde domluvit.

Toto výzvu již vyslyšela řada dobrovolníků, kteří si v dílnách v Jaktaři vyzvedli nastříhané šablony a roušky šijí doma. Přibližně 80 takovýchto nastříhaných šablon si například  pro dobrovolnice z opavského sboru Českobratrské církve evangelické odnesl farář Pavel Janošík. A tak zatímco roušky, které vyráběli zaměstnanci Chráněných dílen Charity Opava v rámci svého pracovního zařazení, byly zpoplatněny, roušky, které šijí ve svém volném čase dobrovolníci, poskytuje Charita Opava svým klientům a vybraným partnerům zdarma.Zdarma tak roušky dosud obdrželo 200 zaměstnanců a téměř 200 klientů Charity Opava. Sto kusů putovalo zdarma na Magistrát města Opavy, jemuž jsme navíc dodali tisíc objednaných roušek za zvýhodněnou cenu. Ke své zakázce dostal 50 kusů roušek zdarma také Dopravní podnik města Opavy. Dílny rovněž poskytly zdarma pět metrů látky v hodnotě 600 korun skautům, kteří šili roušky pro dětské oddělení Slezské nemocnice.

Dílny také zájemcům nabízejí ke koupi za výrobní cenu polotovar pro vlastní ušití roušek s kapsou - sada za 32 korun obsahuje obdélník stoprocentní bavlněné látky o rozměrech 39x29 cm a dva metry šikmého proužku. Zakoupit si ho můžete v chráněných dílnách ve Vlaštovičkách či Jaktaři a také v prodejně Optiky na Ostrožné ulici (naproti prodejně Stoklasa.

https://www.jv-art.cz/

Takto o šití roušek referovala TV POLAR ve středu 25. března:

A zde je reportáž TV NOE:

Děkujeme partnerům