Zámek v Raduni hostil klienty Charity Opava a vernisáž výstavy MŮJ SVĚT (+ repo TV POLAR)

21.06.2023 - Klientům Charity Opava patřil v pondělí 19. června zámek v Raduni. Na pozvání kastelánky Markéty Kouřilové zde již počtvrté za krásného slunečného počasí proběhl Den Charity Opava na zámku Raduni, během kterého se uskutečnily nejen zámecké prohlídky upravené na míru lidem s různými handicapy, ale také vernisáž fotosoutěže Můj svět. Tak bude k vidění v zámecké oranžerii až do konce srpna.

Klienti ze středisek Mraveneček, Chráněného a podporovaného bydlení, Radosti a Domu sv. Cyrila a Metoděje dorazili do Raduně v deset hodin dopoledne. Před zámkem je přivítala kastelánka Markéta a poté, co jí s poděkováním a neopakovatelným šarmem předal klient Radosti Radim kytičku, se už přibližně padesátičlenná výprava rozdělila, aby se jednotlivé skupinky mohly vydat na samostatné prohlídky. Mravenečci si užili vyprávění o zámku při projížďce kolem hradeb a vychutnali si vůně rozličných rostlin v bylinkové zahradě, další skupina, kterou tvořili nevidomí klienti, si zase mohla během prohlídky zámku některé exponáty výjimečně i osahat. „Jsme za spolupráci s Charitou Opava rádi, kromě toho, že je návštěva klientů vždy velmi příjemným a pozitivním zážitkem, si tak můžeme natrénovat, jak během prohlídek přistupovat k lidem s různými handicapy,“ říká kastelánka Markéta Kouřilová.

Před polednem se pak všichni shromáždili v nedaleké oranžerii, aby otevřeli výstavu patnáctého ročníku fotosoutěže Můj svět. A protože se ukázalo, že mezi účastníky jsou hned dva zaměstnanci a jedna klientka, kteří v posledním ročníku uspěli a jejichž fotografie jsou součástí výstavy, bylo jasné, že slavnostní zahájení bude na nich. Pásku tak uchopili Hana Haasová z Vlaštoviček, Petr Kubesa z Radosti a za potlesku přítomných ji přestřihla Jana Hertlová z Radosti.

Výstava MŮJ SVĚT, která zachycuje sociální práci očima poskytovatelů i příjemců a jejímž patronem je světoznámý fotograf Jindřich Štreit, může být jedním z mnoha lákadel na prázdninový výlet do Raduně. Během loňské zámecké sezóny ji na zdejším zámku viděly tři a půl tisíce lidí.

Reportáž z akce přinesla v sobotu 24. června TV POLAR, pustit si ji můžete zde:

Děkujeme partnerům