Zakončení Masopustu jak se patří

22.02.2007 - V životě má své místo práce i zábava. Tuto životní moudrost si v úterý 20. února připomněli také uživatelé služeb Klubu sv. Anežky, denního stacionáře pro seniory. Společně si užili zábavu při muzice a následují den přivítali postní dobu ve společnosti kněze.
V životě má své místo práce i zábava. Tuto životní moudrost si v úterý 20. února připomněli také uživatelé služeb Klubu sv. Anežky, denního stacionáře pro seniory. Společně si užili zábavu při muzice a následují den přivítali postní dobu ve společnosti kněze.

Konec plesové sezóny, zakončení masopustu, pochovávání basy. Podle toho, jak to kdo nazve. Většinou jde o významnou společenskou událost, které se rádi účastnili naši prarodiče a jejíž krásná tradice se především na vesnicích opět vrací. Ukazuje na pestrost života, ve kterém má své místo práce i zábava.

V sobotu před Popeleční středou prošel vesnicí průvod masek, které zvaly na večerní veselici. V každém stavení hosty uctili a dle svých možností přispěli na společnou zábavu. O půl noci muzika skončila - pochovali basu a na druhý den ráno šli všichni do kostela. Ve středu pak začala postní doba udílením popelce.

Tyto prastaré zvyky spojené s křesťanstvím si připomněli také senioři z Klubu sv. Anežky. Poslední akce masopustního veselí byla naplánovaná na úterý 20. února. Společné plesání se vším všudy! Vedoucí stacionáře nám k přípravě celé akce řekla: „Byli jsme hodně zvědaví, jaké to bude. Do organizace společenského plesu pro seniory jsme se pustili poprvé. Termín byl stanoven na úterý před Popeleční středou, kdy přichází nejvíce klientů-mužů. Dva z nich jsou výborní muzikanti." K tanci hrály elektrofonické varhany, připraveno bylo chutné pohoštění a tombola z dárečků, které si uživatelé služeb spolu se zaměstnanci připravili. Když pak odpoledne přijel řidič, aby seniory doprovodil domů, nestačil se divit: „Byli čilí a plní zážitků. Ples je prostě nadchl!" Radost měli i zaměstnanci, když unavení a spokojení odcházeli domů.

A co na to uživatelé služeb? "Bylo to moc pěkné, děkujeme všem, kteří akci organizovali i za přípravu tomboly", řekla paní Hanka Poláchová a Jan Valík se přidal: "Bylo to hezké, je to přece vidět na fotografiích, jak jsme spokojeni."

Na závěr přišla ke slovu i vážnost postní doby. Na Popeleční středu přišel kněz sloužit mši svatou a udílet popelec: „Čiňte pokání a věřte evangeliu.“ Než přijde jaro, které je symbolem nového začátku, je dobré se zamyslet nad motivem svého jednání a rozhodnout se začít znovu a lépe.

Děkujeme partnerům