Z muzea blíže k lidem: fotosoutěž MŮJ SVĚT má výstavu na Horním náměstí (+ reportáž TV POLAR)

29.03.2021 - Slavnostní vernisáž vítězných snímků provázela od roku 2007 každý ročník fotosoutěže MŮJ SVĚT. Zpočátku probíhala ve skromnějších podmínkách v různých prostorách Charity Opava, od roku 2013 se přestěhovala do honosné Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Letos se z důvodu epidemiologických opatření přestěhovala do venkovních prostor na Horním náměstí v Opavě, kde bude k vidění až do konce dubna.

Vernisáž loňského ročníku fotosoutěže jsme ještě před vyhlášením prvního nouzového stavu stihli uskutečnit, letos ovšem jakékoli shromažďování neumožňují opatření pokračující epidemiologické krize. Tradice vernisáží ale nebude přerušena, především díky vstřícnosti Slezského zemského muzea. Od pondělí 29. března jsou totiž nejlepší snímky 13. ročníku fotosoutěže, jejichž autory jsou již tradičně zaměstnanci, dobrovolníci a klienti Charit celé České republiky, k vidění na venkovních panelech na Horním náměstí v Opavě.

Komorního slavnostního otevření výstavy se zúčastnili ředitelka Slezského zemského muzea v Opavě Jana Horáková a ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Odbornou komisi, která každoročně vybírá z došlých fotografií ty nejlepší, zastupoval Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity. Další dva porotci, patron soutěže a světoznámý fotograf Jindřich Štreit a Zdeněk Kovářík ze spo-lečnosti ASEKOL, jsou z jiných okresů a tak se museli omluvit.

Výstava třiceti oceněných snímků, v nichž je kromě jiného zachycen poslední těžký rok očima lidí z první linie, bude na venkovních panelech na Horním náměstí vystavena do konce dubna. Pak se na prázdniny přesune na zámek v Raduni a následně bude k vidění například v Českých Budějovicích či Žďáře nad Sázavou.

Podívejte se na reportáž TV POLAR z 30. března 2021:

Děkujeme partnerům