Z mokrého sklepu jsou prostory pro zaměstnávání osob s postižením

20.07.2022 - Když se v roce 2020 sestěhovaly čtyři chráněné dílny Charity Opava z několika míst do rozsáhlého zrekonstruovaného areálu bývalé strojní traktorové stanice v Jaktaři, zdálo se, že o prostory na další rozvoj chráněného zaměstnávání bude na delší dobu postaráno. Už záhy se ukázalo, že je to jinak.

V Charitě Opava nyní pracuje více než 170 osob se zdravotním postižením a každý týden se hlásí další. I proto je dobrou zprávou, že se podařilo opravit suterén třípatrové administrativní budovy v areálu dílen, v níž sídlí keramická, šicí, kompletační a vyšívací dílna a administrativní i sociální zázemí. Nevyužívané a několikrát zatopené podzemní prostory, na jejichž úpravu nebyly při první etapě rekonstrukce finance, nyní mohla Charita Opava zprovoznit díky pomoci Nadace ČEZ a Moravskoslezského kraje. Nadace ČEZ přispěla částkou 500 tisíc korun, 300 tisíc korun poskytl Moravskoslezský kraj z Programu realizace specifických aktivit Moravskoslezského krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na rok 2022. Zbývající finance do celkové výše oprav milion dvě stě tisíc korun dorovnala v rámci spoluúčasti Charita Opava.

„Smlouva se stavební firmou byla podepsána začátkem letošního ledna a ihned začaly bourací práce v suterénu. Následovaly další stavební práce jako opravy omítek, různé zazdívky, betonáže a podobně,“ říká vedoucí dílen Tomáš Schaffartzik. „Díky tomu se podařilo vytvořit zajímavý prostor pro práci a skladování, děkujeme!“

Nově opravená plocha sto šedesáti čtverečních metrů umožní zaměstnat minimálně dalších deset až patnáct osob se zdravotním postižením a využívat suterén na různé drobné kompletační nebo přípravné a dokončovací práce či potřebné skladovací prostory.