Z historie cukrovaru v Opavě-Vávrovicích

21.03.2014 - Historii cukrovaru v Opavě Vávrovicích se bude ve čtvrtek 27. března od 18 hodin věnovat přednáška dr. Zdenka Kravara ze Zemského archivu v Opavě a Ing. Pavla Fridrich z vávrovického cukrovaru. Akce, spojená s ochutnávkou cukru, se uskuteční v opavském klubu Art. Vávrovický cukrovar patří k našim dlouhodobým sponzorům a také výtěžek z této akce je určen Charitě Opava.

Historii cukrovaru v Opavě Vávrovicích se bude ve čtvrtek 27. března od 18 hodin věnovat přednáška dr. Zdenka Kravara ze Zemského archivu v Opavě a Ing. Pavla Fridrich z vávrovického cukrovaru. Akce, spojená s ochutnávkou cukru, se uskuteční v opavském klubu Art. Vávrovický cukrovar patří k našim dlouhodobým sponzorům a také výtěžek z této akce je určen Charitě Opava.

Cukrovar ve Vávrovicích vznikl sice až v době, kdy ve Slezsku existovaly další cukrovary, ale jako jediný si udržel kontinuální tradici od svého založen v roce 1869. Zpočátku rolnický cukrovar s českými akcionáři fungoval do vzniku ČSR spíše jako německý podnik, než byl v roce 1928 převeden do rukou českých akcionářů. Cukrovar přečkal bez úhony i druhou světovou válku, na rozdíl od svých konkurentů. Po roce 1945 byl proto jediným podnikem svého druhu nejen na Opavsku, ale v celém Ostravském kraji. Také po privatizaci cukrovar funguje jako odštěpný závod akciové společnosti se zahraniční účastí a nadále symbolizuje tradiční význam cukrovarnictví v českém Slezsku.

Děkujeme partnerům