Z budovy ředitelství zhlíží sv. Josef

27.05.2015 - Ve středu 27. květny bylo na budově ředitelství Charity Opava slavnostně odhaleno domovní znamení s vyobrazením sv. Josefa...
U svatého Josefa, takové označení nese od středy 27. května budova ředitelství Charity Opava na ulici Přemyslovců 26 v Opavě – Jaktaři. Domovní znamení s vyobrazením svatého Josefa a Ježíška je opět z dílny keramičky Zuzany Bartákové, která je autorkou jak návrhu, tak díla samotného. Předloni pak realizovala domovní znamení sv. Anežky a sv. Františka na charitních domech na Kylešovské ulici.
Ve středu před desátou hodinou dopolední se na charitním nádvoří začali srocovat lidé, jak zaměstnanci a klienti, tak i děti z jaktařské mateřské školy, žáčci z kylešovské základní školy, kteří původně přišli na exkurzi a další veřejnost. Nechyběli reportéři Českého rozhlasu Ostrava a televize Polar. Protože lidé odhalování pozorovali i z druhé strany silnice, občas se podařilo zastavit i dopravu. Nutno říci, že řidiči byli ohleduplní a nikdo nenadával, že se před ním tvoří menší kolona. Poté, co bylo domovní znamení odhaleno, došlo na gratulace autorce, kolem níž se v jednu chvíli utvořil dav dojatých lidí, kteří jí chtěli stisknout ruku. Vyobrazení svatého Josefa a Ježíška se prostě každému líbilo.
Dalším bodem programu slavnostního dopoledne bylo vystoupení babiček a dědečků z Denního stacionáře pro seniory, kteří si nacvičili program v sedě, protože stání už by pro ně bylo příliš namáhavé. Jak uvedla vedoucí stacionáře Jana Řehulková, choreografie byla nápadem tří pracovnic – Zuzky Paverové, Míši Mošové a Růženky Honové. Posledně jmenovaná doprovázela seniory na klávesy.
Pak už došlo na kácení máje a občerstvení. Zajímavým zážitkem bylo odhalování domovního znamení pro brazilského studenta Martina, který přišel jako doprovod s nevidomými klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. „Charitu v Brazílii samozřejmě máme také, ale takovou zimu rozhodně ne,“ klepal se v lehké bundičce budoucí psycholog Martin.
 
 

Děkujeme partnerům