Vzniká bezbariérová mapa Opavy

16.04.2019 - Díky projektu „Opava bez bariér“ se v Opavě vytváří a aktualizuje webová stránka, na níž mohou osoby se sníženou schopnosti pohybu a vozíčkáři rychle zjistit přístupnost do různých objektů ve městě. Autorem projektu, vytvářeného s podporou Hlásky, je Pavel Carbol, sám vozíčkář a tedy člověk s orientací v dané problematice nejpovolanější.

Webové stránky s mapovou aplikací, kde jsou postupně zanášena místa, objekty a trasy s vyznačením jejich přístupnosti pro osoby s omezenou schopností pohybu, vznikly loni v létě. V současnosti již zachycují bezbariérovost budov, vyhrazená parkovací stání pro zdravotně postižené, zastávky MHD a přechody pro chodce s bezbariérovými úpravami.

Tvůrci projektu si kladou za cíl, aby Opava byla zařazena mezi česká města, která již tuto digitální mapu mají. První úspěch slavili minulý měsíc, kdy se projekt dostal mezi pět kandidátů na Cenu Mosty 2018, vyhlašovanou Národní radou osob se zdravotním postižením. Slavnostní ceremoniál proběhl za účasti celé řady významných hostů ve čtvrtek 28. března v Třebíči. Hlavní cenu ve své kategorii sice nakonec Opava nezískala, všech pět nominovaných projektů se však dočkalo uznání a ocenění.

A zde jsou odkazy na webové stránky projektu, samotnou mapu a také kontakt na správce projektu Pavla Carbola:

www.opavabezbarier.cz

www.opavabezbarier.cz/mapa-pristupnosti/

spravce@opavabezbarier.cz

Děkujeme partnerům