Výstava unikátních fotografií z prostředí hospiců

22.07.2010 - Charita Opava připravuje ve dnech 30. 7. - 25. 8. 2010 výstavu unikátních fotografií z hospiců. Mnohým napoví, v čem spočívá hospicová péče...
Charita Opava připravuje výstavu unikátních fotografií z prostředí hospiců, nazvanou Nevšední tvář radosti.
 
Tuto putovní výstavu tvoří soubor pětačtyřiceti velkoformátových fotografií z hospicového prostředí autorů Hannah Bartíkové a Lukáše Tona. Organizátorem je Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče a protože charitní mobilní hospic „Pokojný přístav“ je členem této asociace, má nyní Charita Opava čest představit tyto unikátní fotografie také Opavanům, ale i turistům.
 
Úkolu se chopila Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení, a jak uvedla její vedoucí Petra Thiemlová, je to dobrá příležitost přiblížit veřejnosti téma, které není příliš populární: „Smrt, ač je všudypřítomná, jsme si zvykli potlačovat do pozadí. Neradi slyšíme, když někdo těžce onemocní, neradi na smrt myslíme, bojíme se jí. Je to sice přirozené, ale když se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že tehdy bylo přirozené umírat doma mezi svými. Mnozí netuší, že ani dnes není nezbytné proležet poslední měsíce v izolaci od rodiny a přátel na nemocničním lůžku. K tomu slouží právě hospicová péče, které je výstava věnována.“
 
Výstava bude instalována v prostorách Minoritského kláštera na Masarykově ulici v Opavě. Vchod je naproti vchodu Denního stacionáře pro seniory. Veřejnosti bude přístupna zdarma od 30. července do 25. srpna, vždy od 7 do 15 hodin.
 
Ještě předtím, ve čtvrtek 29. července v 16 hodin, proběhne komorní vernisáž za účasti odborné lékařské obce, sponzorů a představitelů opavských institucí a církve. Průvodní slovo na téma smrti a důstojného odcházení z tohoto světa přednese mediální poradce Charity Ivo Mludek.
 
Mnoho lidí musí řešit dilema, zda si nemocného v terminálním stádiu ponechat doma a umožnit mu strávit poslední měsíce života v kruhu blízkých doma nebo zda bude lepší dožít v nemocnici. Těmto lidem tato výstava určitě mnohé napoví.
 
.

Děkujeme partnerům