Vlna solidaroty aneb Brýle pro Afriku

12.05.2008 - Ihned po vyhlášení sbírky brýlí se rozjela vlna solidarity a lidé začali na sběrné místo nosit starší brýle, které již nepoužívají, ale které jsou stále ještě použitelné. Jsou to brýle, které jsou využitelné a prospěšné někde jinde. Kde? Vaše brýle poputují do Středoafrické republiky.
Ihned po vyhlášení sbírky brýlí se rozjela vlna solidarity a lidé začali na sběrné místo nosit starší brýle, které již nepoužívají, ale které jsou stále ještě použitelné. Jsou to brýle, které jsou využitelné a prospěšné někde jinde. Kde? Vaše brýle poputují do Středoafrické republiky.

Díky vlně solidarity se do charitního obchodu Krámku u Josífka sešlo prozatím více než 500 brýlí. Na stejné místo můžete brýle nosit i nadále do konce května. Poté se brýle odešlou organizaci SIRIRI, kde dobrovolníci ve spolupráci s oční lékařkou provádí třídění, měření a čištění brýlí. Následně jsou posílány do nemocnice v Bangui - hlavním městě Středoafrické republiky.

Sběrné místo brýlí pro Opavsko je v charitním obchodě Krámku u Josífka, který najdete na Kolářské ulici 14, naproti kina Mír, kde je otevřeno ve všední dny od 9 do 17 hodin. Sbírka potrvá v Opavě do konce května.

Běžná cena brýlí odpovídá ve Středoafrické republice průměrnému ročnímu platu, v dispenzáři však za brýle vybírají jen symbolický poplatek díky sbírkám v Evropě. Největší nouze je především o brýle dětské, drtivá většina populace SAR je mladší třiceti let. Staré dioptrické brýle, které v Česku nenajdou využití, můžou lidem ve Středoafrické republice velmi pomoci.

Děkujeme partnerům