Vlhké hojení ran umožnila klientům Charitní ošetřovatelské služby krajská dotace

29.12.2022 - To, že domácí ošetřovatelská péče je z hlediska sociálního a psychického pro většinu pacientů nejlepší možnou alternativou, vědí sestry Charitní ošetřovatelské služby ze své praxe velmi dobře. Stejně tak jsou si vědomy toho, že některé léky či účinný zdravotnický materiál nehradí zdravotní pojišťovny a rodiny pečujícího si ho nemohou z finančních důvodů pořídit. Svým pacientům ho ale přesto mohly loni dopřát díky dotaci Moravskoslezského kraje.

Ten poskytl Charitní ošetřovatelské službě 64.500 korun v rámci projektu s příznačným názvem „Léčba z pohodlí domova“. Dotaci použily zdravotní sestry především na nákup zdravotnického materiálu na takzvané vlhké hojení. Tato metoda velmi účinně pomáhá při léčení rozsáhlých a bolestivých defektů, například bércových vředů, dekubitů či chronických ran. Vlhké hojení urychluje léčbu, prodlužuje interval mezi převazy a také snižuje bolestivost při převazu.

Rodinní příslušníci jsou stále častěji ochotní se o své blízké starat v domácím prostředí i přes závažnost jejich zdravotního stavu. „Někdy ale mají obavu, zda takto náročnou péči zvládnou. Proto se snažíme vhodnou edukací a použitím moderních prostředků k léčbě ran urychlit hojení a zvýšit kvalitu života pacientů s chronickými defekty,“ píše se v projektu „Léčba z pohodlí domova“, který Moravskoslezský kraj podpořil v rámci dotačního programu na podporu projektů ve zdravotnictví na rok 2022.

Díky této podpoře mohly zdravotní sestry pro klienty pořídit potřebná léčiva, pomůcky, ochranný materiál, hygienické a čisticí prostředky a v metodě vlhkého hojení přes její finanční náročnost pokračovat celý loňský rok. Přispěly tak ke zlepšení psychické a fyzické kvality života svých klientů i jejich rychlejšímu návratu do běžného života. Děkujeme!

Děkujeme partnerům