Vlaštovičtí byli na zámku

15.08.2011 - Nevidomí z Domu sv. Cyrila a Metoděje rádi navštěvují místa, kde se předpokládá, že hlavní zážitek zprostředkují oči...
Velká skupina sedmnácti obyvatel charitního Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách se nedávno vydala se svými asistenty na další, pro nevidomé netypický výlet. Tak jak si člověk, který vidí, nedokáže představit prohlídku ZOO se zavřenýma očima, tak si ani nedokáže představit, že by šel na prohlídku zámku a nemohl spatřit exponáty.
 
Ve Vlaštovičkách na taková klišé nedají a klienti naopak rádi navštěvují místa, kde se předpokládá, že hlavní zážitek zprostředkují právě oči. Tentokrát navštívili státní zámek Raduň a nikdo nelitoval. Ještě před odjezdem se v Opavě posilnili zmrzlinou a pak už je autobus dovezl na místo. Klienti absolvovali okruh soukromými pokoji, který mapuje proměny životního rytmu aristokratické rodiny a jejich personálu od počátku 19. do poloviny 20. století.
 
„Paní průvodkyně byla moc příjemná, výklad byl srozumitelný. Odpověděla na každou naši otázku a také nám nevidomým umožnila, abychom si osahali některé exponáty, jako sochy, kusy nábytku, nádobí, starodávnou pračku a mandl,“ podělila se o své zážitky dlouholetá klientka Domu sv. Cyrila a Metoděje Iveta Dunková. Robert Tokár se zase svěřil, že to byla jeho vůbec první návštěva zámku, a bude-li příležitost, určitě půjde zase. Na Aničku Svítilovou zapůsobila trochu adrenalinová chůze dolů ze zámecké věže po točitém schodišti a Bartoloměje Rejzka nadchlo, že si mohl osahat vyřezávané židle, křesla a dvéře. „Škoda, že to nemohu vidět, ale cítím, že to jsou mimořádně krásné věci, že ti kteří to vytvářeli, byli skuteční umělci,“ dodal pan Bartoloměj.
 
Po ukončení prohlídky následovala procházka parkem a nakonec si všichni zašli na oběd do místní restaurace Raduňka. Domů se vrátili trochu unavení, ale spokojení a mnozí hned po návratu vymýšleli, kam by se šli „podívat“ příště.
 

Děkujeme partnerům