Vlaštovičky již zdobí domovní znamení sv. Cyrila a Metoděje

28.09.2017 - Paní Monika a paní Zuzana odhalily ve čtvrtek 28. září velké keramické domovní znamení na Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Byla v tom symbolika společenství, které již jedenadvacet let tvoří zaměstnanci i uživatelé služeb tohoto střediska Charity Opava – zatímco paní Monika nalezla ve Vlaštovičkách nový domov jako klient, Zuzana Bartáková zde pracuje jako mistrová chráněných dílen. A právě ona je autorkou domovního znamení sv. Cyrila a Metoděje.

Paní Monika a paní Zuzana odhalily ve čtvrtek 28. září velké keramické domovní znamení na Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Byla v tom symbolika společenství, které již jedenadvacet let tvoří zaměstnanci i uživatelé služeb tohoto střediska Charity Opava – zatímco paní Monika nalezla ve Vlaštovičkách nový domov jako klient, Zuzana Bartáková zde pracuje jako mistrová chráněných dílen. A právě ona je autorkou domovního znamení sv. Cyrila a Metoděje.

Jednalo se vlastně o obnovenou premiéru, protože původně se domovní znamení mělo odhalovat už loni při výročí dvaceti let domu. Hotové dílo ale při vypalování v keramické peci prasklo. Z celé této šlamastyky jsme loni vybruslili prohlášením, že jsme v Charitě Opava zvyklí nahlížet na malé i větší životní nezdary pozitivně, a že tak máme vlastně skvělý důvod se za rok potkat ve Vlaštovičkách znovu. „Kdoví, možná nám právě toto chtěli Cyril a Metoděj vzkázat svým o rok opožděným příchodem na domovní znamení,“ zaznělo v úvodu slavnostního odhalování, „a tak si přejme, aby i do budoucna klienti i pracovníci tohoto domu tvořili pevné společenství, díky kterému dokáží společně přetavit nepřízeň osudu do něčeho pozitivního a vzájemně se tak obohacovat.“

Čtvrtek 28. září patřila i díky slunečnému počasí ve Vlaštovičkám malým i velkým. V bohatém programu lidové veselice, připomínající vznik domu, následovala po Mši svaté komentovaná prohlídka domu, předvádění pomůcek pro nevidomé, jako například mluvící váhy nebo psacího stroje na braillské písmo, hudební vystoupení, pro děti byl připraven skákací hrad, vystoupení klauna Kalimera nebo jízda na poníku, všichni pak vzali zavděk bohatým občerstvením.

Za podporu děkujeme obcím Služovice a Vlaštovičky a firmám Kodex a Globus ČR!

Mistrová z chráněných dílen ve Vlaštovičkách Zuzana Bartáková, toho času pečující o své dvě děti na mateřské dovolené, navrhla a vytvořila pro Charitu Opava již celkem čtyři domovní znamení. Na Kylešovské ulici můžete spatřit její domovní znamení sv. Anežky a sv. Františka, předloni pak bylo slavnostně odhaleno velké domovní znamení sv. Josefa na budově ředitelství Charity Opava na ulici Přemyslovců v Jaktaři. Domovní znamení sv. Cyrila a Metoděje tak určitě nebude jejím posledním dílem, které bude zdobit domy Charity Opava i usnadňovat cestu klientů k našim službám.

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Děkujeme partnerům