Vítěz fotografické soutěže fotí již 5 let, nyní si můžete vítězné snímky prohlédnout v rámci výstavy v opavském marketu Tesco

02.11.2009 - V úterý 27. října se uskutečnila v Charitě Opava vernisáž výstavy fotografií „Můj svět“, v rámci které proběhlo i slavnostní předání cen výhercům a dalším oceněným účastníkům. Ne všichni ocenění se mohli slavnostního vyhlášení z důvodů časových i pracovní zaneprázdnosti zúčastnit. Hlavní vítěz Martin Holik, dobrovolník z Charity Olomouc ale dorazil. Využili jsme proto příležitosti a krátce jej vyzpovídali.
V úterý 27. října se uskutečnila v Charitě Opava vernisáž výstavy fotografií „Můj svět“, v rámci které proběhlo i slavnostní předání cen výhercům a dalším oceněným účastníkům. Ne všichni ocenění se mohli slavnostního vyhlášení z důvodů časových i pracovní zaneprázdnosti zúčastnit. Hlavní vítěz Martin Holik, dobrovolník z Charity Olomouc ale dorazil. Využili jsme proto příležitosti a krátce jej vyzpovídali.

Můžete našim čtenářům prozradit o sobě něco bližšího?
Je mi 24 let , bydlím v Přerově a živím se webdesignem. Na Charitě v Olomouci funguji již téměř dva roky jako dobrovolník, 2x týdně doučuji převážně romské děti, pomáhám při realizaci volnočasových aktivit a občas s jezdím s dětmi na výlety.

Jak dlouho se již fotografování věnujete?
Fotografie mě lákala od mala, jelikož můj dědeček vyučoval optiku a sám byl také vášnivým fotografem, přicházel jsem tedy do styku s fotoaparáty a fototechnikou poměrně často. Nicméně v té době jsem se spíš věnoval perokresbě, vážněji jsem začal fotit až posledních asi 5 let. Začal jsem vpodstatě fotit proto, že jsem přestal mít čas na malování.

Co pro Vás vítězství v letošní soutěži „Můj svět“ znamená?
Velmi moc, protože v porotě byli profesoři z ITF, tedy lidé, kteří fotografii opravdu rozumí a kterých si vážím. Potěšil mě i sám fakt, že vůbec někdo uspořádal takovou soutěž. Jak už řekl na vernisáži pan Mgr. Siostrzonek, je moc dobře, že se tato a podobné soutěže konají. Je to jedna z mála možností, jak představit široké veřejnosti naši práci na charitě.

Vaše snímky se hlavnímu porotci soutěže - profesoru Štreitovi, velmi líbily, co tomu říkáte?
To mě velmi potěšilo, jelikož pana profesora Štreita považuji za jednu z nejvýznamnějších osobností nejen české ale troufám si říct, že i světové fotografie. To, že se mu líbily mé fotky, je pro mě opravdovou poctou.

Čeho byste chtěl ve fotografování dosáhnout?
Cílů ve fotografii mám poměrně hodně. Chtěl bych, aby mé fotky uměly oslovit více lidí, aby uměly pomoci potřebným, tak, jako to umí např. pan fotograf Šibík. To jsou ale plány do budoucna. Nyní budu rád, když se mi povedou přijímačky na ITF, kam se chci příští rok hlásit.

Zúčastníte se soutěže i příští rok?
Pokud se mi podaří během roku nafotit vhodné fotky, tak velmi rád.

Děkuji.

Pokud jste se vernisáže výstavy v Charitě Opava nezúčastnili a všechny vystavené fotografie, včetně těch vítězných, byste rádi spatřili, pak máte nyní ideální příležitost. Od pondělí 2. listopadu do pátku 20. listopadu budou všechny vybrané snímky vystaveny v marketu Tesco v Opavě. Dále bude tato výstava putovat po dalších charitách České republiky. O přesném programu putovní výstavy Vás budeme včas na našem charitním webu informovat.

Děkujeme partnerům