Více nez 1700 brýlí pro Afriku

18.06.2008 - Ihned po vyhlášení sbírky brýlí se rozjela vlna solidarity a lidé začali na sběrné místo nosit starší brýle, které již nepoužívají, ale které jsou stále ještě použitelné. Tak se sešlo v Charitě Opava, pro Středoafrickou republiku, více než 1.700 brýlí.
Ihned po vyhlášení sbírky brýlí se rozjela vlna solidarity a lidé začali na sběrné místo nosit starší brýle, které již nepoužívají, ale které jsou stále ještě použitelné. Tak se sešlo v Charitě Opava, pro Středoafrickou republiku, více než 1.700 brýlí.

„Je to absurdní, ale brýle k nám do obchodu, lidé posílali i z Prahy. A přitom my je posíláme zpátky do Prahy,“ podivuje se Eliška Heiderová, vedoucí Krámku u Josífka, kde se brýle sbíraly a dodává: „Asi to bylo tou propagaci. Hodně pomohlo rádio, konkrétně Frekvence 1, ale i články v novinách.“

Běžná cena brýlí odpovídá ve Středoafrické republice průměrnému ročnímu platu, v dispenzáři však za brýle vybírají jen symbolický poplatek díky sbírkám v Evropě. Největší nouze je především o brýle dětské, většina populace SAR je mladší třiceti let. Staré dioptrické brýle, které v Česku nenajdou využití, pomohou lidem ve Středoafrické republice.

„Udělali jsme základní třídění brýlí. Vyřadili jsme brýle poškozené, bez sklíček a podobně. Ostatní jsme zabalili do pěti banánových krabic a ještě přibalili jednu krabici pouzder,“ komentuje sbírku Ludmila Vicherková, pracovnice PR. „Vše jsme poslali do Prahy, kde se brýle soustřeďují a dobrovolníci je společně s oční lékařkou přeměřují a chystají pro odeslání do místa určení, to je do Středoafrické republiky.“

Všem dárcům děkujeme.

Děkujeme partnerům