Vernisáž výstavy fotografií z hospiců

02.08.2010 - Výstava fotografií z hospicového prostředí potrvá v prostorách Minoritského kláštera do 25. srpna 2010.
Ve čtvrtek 29. července se v prostorách Minoritského kláštera v Opavě uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy fotografií z prostředí hospiců, kterou zahájil mediální poradce Charity Opava Ivo Mludek.

Výstavu, nazvanou „Nevšední tvář radosti“, uspořádala ve dnech 30. července až 25. srpna Charita Opava ve spolupráci s Asociací poskytovatelů hospicové paliativní péče. Jarmila Neumannová z této asociace, která se vernisáže rovněž zúčastnila, podtrhla osvětový význam této výstavy. Mnoho lidí totiž vnímá slovo hospic jen jako synonymum pro smrt a už vůbec si nedává do souvislosti, že hospicová péče umožňuje prožít i poslední měsíce a dny v klidu a míru, důstojně a v kruhu nejbližších, aniž by umírajícího ochudila o běžné každodenní radosti, které mu sebelepší nemocnice nemůže nikdy poskytnout. A to ať již se jedná o hopic kamenný či mobilní, jako je Pokojný přístav, který provozuje Charita Opava. „Dobrá věc se musí prosazovat. Proto jsme se dnes sešli, abychom zahájili naši výstavu,“ dodala Neumannová na závěr.

Opavské Charitě pak poděkoval onkolog Petr Štěpánek, který je členem týmu Pokojného přístavu. Zdůraznil, že s iniciativou založit mobilní hospic přišel před třemi lety ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „Možná měla myšlenka přijít od nás lékařů, ale přišla z Charity a já chci poděkovat že mobilní hospic existuje. Je to jediný hospic v Opavě, jediné zařízení toho druhu, které pomáhá nevyléčitelně nemocným i jejich rodinám.“

Velkoformátové fotografie můžete shlédnout zdarma do 25. srpna v prostorách Minoritského kláštěra na Masarykově ulici 39 v Opavě, a to vždy od 7 do 15 hodin.