Vernisáž výstavy byla úspěšná

11.04.2008 - Kostel sv. Václava v Opavě hostí v těchto dnech Výstavu velkých pláten. Nevystavují však světoznámí umělci, ani význačné osobnosti, ale obyčejní lidé, klienti rehabilitačních dílen Charity Opava. Přesto nikdo nepochybuje, že v těchto lidech je spousta nadání a jejich vnímání světa může v nás vyvolat otázky.
Kostel sv. Václava v Opavě hostí v těchto dnech Výstavu velkých pláten. Nevystavují však světoznámí umělci, ani význačné osobnosti, ale obyčejní lidé, klienti rehabilitačních dílen Charity Opava. Přesto nikdo nepochybuje, že v těchto lidech je spousta nadání a jejich vnímání světa může v nás vyvolat otázky.

Vernisáž Výstavy velkých pláten proběhla ve čtvrtek 10. dubna za přítomností autorů. Vernisáž začala přednesem básně v podání Petra Klimeše, herce pražského Divadla ABC. Také samotni autoři si mimo obrazů připravili ukázku scénického prožitkového tance.

„Zpočátku jsem si nebyl jist, zda jsme schopni zaplnit tento obrovský prostor kostela sv. Václava, ale povedlo se to a je to fantastický zážitek,“ přednesl v průvodním slově ředitel opavské charity Jan Hanuš.

Velkou zásluhu na výstavě má vychovatelka Petra Kremerová, která na otázku proč výstava vznikla odpověděla: „Nejdříve jsme s klienty začali malovat malé obrázky na papíry, a protože jim to šlo, začali jsme kreslit na velké výkresy a nakonec jsme se pustili do malování na velká plátna. A všem se malování líbilo. Zažili jsme u toho spoustu pěkných chvil a tak jsme si říkali, že by byla škoda, kdybychom si obrazy schovávali jen pro sebe. A tady máte náš společný výsledek.“

Poděkování za realizaci výstavy patří: výtvarnici Zuzaně Slowákové z Centra volného času, která ukazovala nové techniky malby, Průmyslové škole zastoupené prof. Klose, kteří se zhostili instalace výstavy, Opavské kulturní organizaci, která má kostel sv. Václava ve své správě.

Výtvarná díla jsou prodejná. Můžete si je rezervovat a po skončení výstavy si je vyzvednout po dohodě v rehabilitačních dílnách.

Výstava bude otevřena ve všední dny od 11. dubna v časech 9 až 12 a 13 až 16 hodin. Poslední den, kdy můžete obrazy shlédnout je čtvrtek 17. dubna.
Reportáž z vernisáže můžete shlédnout zde.
Marek Chovanec

Děkujeme partnerům