Ve Vlaštovičkách si připomenuli své patrony sv. Cyrila a Metoděje

05.07.2018 - Slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje si ve čtvrtek 5. července připomněli také ve středisku Charity Opava, které nese jejich jméno - v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro nevidomé a slabozraké ve Vlaštovičkách.

Slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje si ve čtvrtek 5. července připomněli také ve středisku Charity Opava, které nese jejich jméno - v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro nevidomé a slabozraké ve Vlaštovičkách.

Mše svatá, která oslavy ve 14 hodin započala, byla věnována všem bývalým i současným klientům domu, sloužícímu již déle než dvacet let osobám ze zrakovým handicapem. Exkurzi po bývalém klášteře pak všem zájemcům zprostředkovala vedoucí střediska Zuzana Janků. Velkému zájmu se opět těšily přístroje, které nevidomým pomáhají zvládat každodenní činnosti, například mluvící váha, čtecí zařízení, přístroj na rozlišování bankovek nebo speciální kolíček, zabraňující v pračce pomíchání ponožek. Nevidomí pak díky této jednoduché pomůcce nevyrazí do společnost v ponožkách různé barvy.

Oslavy pokračovaly na místním hřišti lidovou veselicí, během které zazpívala klientka Domu sv. Cyrila a Metoděje Iveta Dunková a zahrály kapely Kobeřanka. Špekband a La Nanita, ale také vystoupil taneční kroužek OK Dance, Psí škola ABS s ukázkou psích sportů a Sbor dobrovolných hasičů z Vlaštoviček, který předvedl požární útok. Hlad a žízeň pak pomáhalo v horkém letním počasí ke spokojenosti všech návštěvníků hasit skvělé a velmi levné občerstvení.

Děkujeme partnerům