Ve dvanácti poprvé řekla, co si přeje

05.09.2006 - V Denním stacionáři pro děti s kombinovanými vadami Mraveneček se asistenti zabývají různými komunikačními metodami. Jednou z nich je usnadňovaná komunikace, která nahrazuje verbální řeč. Tato metoda umožňuje dětem s velkými poruchami komunikace vybrat si předměty, obrázky, psaná slova tak, že na ně ukazují prstem.
V Denním stacionáři pro děti s kombinovanými vadami Mraveneček se asistenti zabývají různými komunikačními metodami. Jednou z nich je usnadňovaná komunikace, která nahrazuje verbální řeč. Tato metoda umožňuje dětem s velkými poruchami komunikace vybrat si předměty, obrázky, psaná slova tak, že na ně ukazují prstem. Usnadňovatel (rodič, asistent) drží dítě za ruku a pomáhá mu ukazovat. Mohou se pak i písemně vyjadřovat tak, že postupně ukazují na písmena a jakoby hláskují slova na papírové klávesnici nebo na počítači.

Seminářem o usnadňované komunikaci prošla během letošního léta také maminka Sophije, která je již dva roky klientkou Denního stacionáře pro děti s kombinovanými vadami Mraveneček. Získala během semináře cenné informace, které ji zásadně pomohou v komunikaci se Sophijkou. „Je to pro mně nová naděje, že po jedenácti letech budu konečně vědět co si Sophijka myslí nebo co vlastně chce. Několikrát denně to s ní zkouším. Podle mně to půjde!“

Při usnadňované komunikaci je důležité, aby usnadňovatel i dítě byli uvolněni a v pohodě. Pro usnadňovatele je velmi potřebné, aby se oprostil od problémů a věcí, které mu mohou zatěžovat mysl.

První úspěch se Sophijkou zaznamenala maminka po krátkém tréninku: „Bylo to super, dodalo mi to spoustu energie, že se po 11 letech se Sophijkou domluvím. Konečně vím co chce. Absolvovat kurz bylo opravdu důležité. Je třeba vše přizpůsobit možnostem postiženého. Sophijka je senzační, ručička ji jde úplně lehce. Celkem jsem žasla co všechno ví. Ukazuje velice hezky a přesně...pohyb rukou je velice dobře znatelný. Večer si už sama vybrala, co chce k večeři. Dala jsem jí na stůl několik druhů jídla a ona mi prstem ukázala, na co má chuť. Měla z toho strašnou radost.........nedokážu to vyjádřit slovy.“