V Tříkrálové sbírce se vybralo rekordních 2.785.661 korun, děkujeme! (+ repo TV POLAR)

26.01.2023 - Hned dvakrát mohou být spokojeni organizátoři i koledníci letošní Tříkrálové sbírky. Po dvou letech, kdy se sbírka mohla uskutečnit ve velmi omezené míře a jen na některých místech, totiž v mnoha domácnostech na koledníky už netrpělivě čekali a byli moc rádi, že je mohou opět přivítat. A projevilo se to i na štědrosti dárců. Letošní Tříkrálová sbírka je totiž nejúspěšnější v celé své historii, protože se v ní vybralo 2.785.661 korun! Pro srovnání – v dosud rekordním roce 2020, kdy se naposledy koledovalo bez protiepidemických opatření, byl výsledek Tříkrálové sbírky 2.440.484 korun.

Koledování v Tříkrálové sbírce skončilo v neděli 15. ledna, na organizátory ale teprve čekalo náročně počítání, zapisování výsledků a svážení tříkrálových kasiček z více než šedesátí obcí a měst. Například jen peníze ze 121 pokladniček opavských koledníků třídilo a počítalo za účasti úředníků Magistrátu města Opavy přes patnáct lidí celé tři hodiny. Organizátoři letošní Tříkrálové sbírky přitom měli obavy, zda se právě v Opavě po dvou letech pauzy podaří oslovit potřebný počet koledníků. „K opavským dobrovolníkům se nakonec připojili na základě naší výzvy další, a tak jsme mohli koledovat na více místech, než se zpočátku zdálo,“ říká koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová. „Přesto nás mrzí, že jsme v Opavě nemohli koledovat ve všech ulicích, stále nám zůstávají neobsazená místa,“ dodává a už nyní vzkazuje, že velmi ráda přivítá nové koledníky v příštím roce.

Do koledování se zapojily stovky dobrovolníků ve městech i obcích, velmi obětavě vypomohly také skautské oddíly a některé školy, které sbírku uspořádaly přímo u sebe. Zapojily se také jednotlivé farnosti. Tři králové například koledovali po každé ze tří nedělních mší v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie poslední den sbírky v neděli 15. ledna. Lidé přispívali také do kasiček, které byly umístěny v některých obchůdcích či lékárnách. „Zde jsme nacházeli menší částky, což je pochopitelné, protože na rozdíl od předchozích dvou let již lidé mohli přispět koledníkům u sebe doma,“ popisuje Marie Hanušová.

Peníze z letošní sbírky budou opět sloužit seniorům a vážně nemocným pacientům, kterým charitní terénní služby pomáhají v domácím prostředí, pomohou nám se zlepšením pracovních podmínek a zázemí zrakově postižených a nevidomých masérů v charitním Wellness centru.

„Děkujeme Vám, že i v těchto složitých časech myslíte na druhé. Chtěl bych Vám z celého srdce poděkovat nejen za Charitu Opava, ale především za ty, jimž Vaše štědré dary pomůžou,“ připojuje závěrem poděkování ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

Podrobné výsledky po jednotlivých obcích najdete v přiložené tabulce.

A zde si můžete pustit reportáž TV POLAR z 24. ledna 2023!

Soubory ke stažení

Vysledky_TKS__2023_v_Opave_a_okoli.pdf Vysledky_TKS__2023_v_Opave_a_okoli.pdf 661 kB

Děkujeme partnerům