V Opavě se v Tříkrálové sbírce vybralo přes tři čtvrtě milionu, děkujeme!

20.01.2023 - Tři hodiny počítalo a třídilo v pátek 20. ledna za účasti úředníků Magistrátu města Opavy přes dvacet lidí peníze ze 121 pokladniček opavských koledníků Tříkrálové sbírky. A těsně před polednem už bylo jisté, že letošní sbírka dopadla více než skvěle. V samotném městě Opava bez městských částí se totiž vybralo 765.539 korun.

Po dvou letech, kdy se sbírka mohla uskutečnit ve velmi omezené míře a jen na některých místech, již na koledníky v mnoha domácnostech už netrpělivě čekali a byli moc rádi, že je mohou opět přivítat. Na řadě míst Opavy tak koledníci přepisovali na dveřích křídou poselství K+M+B, u něhož byl ještě letopočet 2020.

Vybraný obnos se po předloňském a loňském poklesu opět blíží částkám, které se v Opavě dařilo vykoledovat ještě před mimořádnými epidemickými opatřeními. Organizátoři letošní Tříkrálové sbírky přitom měli obavy, zda se v Opavě po dvou letech pauzy podaří oslovit potřebný počet koledníků. „K novým dobrovolníkům se nakonec připojily i některé školy a také skauti, a tak jsme mohli koledovat na více místech, než se zpočátku zdálo,“ říká koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová.

Celkové výsledky sbírky na Opavsku budou známy nejpozději do konce ledna. Charita Opava totiž koledovala ve více než šedesátí obcích a počítání probíhá postupně. Zájemci, ke kterým koledníci nepřišli nebo je nezastihli doma, mají až do konce ledna možnost přispět také na sbírkový účet 66008822/0800, VS pro Charitu Opava je 777988012.

Charita Opava bude ze své části výtěžku Tříkrálové sbírky pomáhat seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají její terénní služby v domácím prostředí. Část výtěžku je určena jako spoluúčast schváleného projektu na obměnu vozového parku pečovatelské služby a ke zlepšení pracovních podmínek zrakově postižených a nevidomých masérů v charitním Wellness centru. „Vážíme si štědrostí lidí a toho, že jsou i v této náročné době ochotni pomáhat potřebným,“ vzkazuje závěrem Marie Hanušová.

Děkujeme partnerům