V Klubu sv. Anežky mohou opět plést obvazy

18.07.2011 - Seniorky z Klubu svaté Anežky mohou plést další obvazy pro malomocné. Dostaly 1219 klubíček Sněhurky od dětí, které se účastnily setkání s biskupem...
Již léta pletou seniorky z Klubu svaté Anežky – dobrovolného sdružení Charity Opava obvazy pro malomocné v Indii a Africe. S iniciativou přišly sestry Slávka a Anička Foldynovy, které se o této možnosti dočetly v katolickém tisku.

Spojily se proto se Společností svatého Vincence z Pauly, která v České republice organizuje pomoc postiženým leprou a již brzy poté začaly s dalšími členkami klubu plést. Postupem času, jak se o pletení dovídala veřejnost, se k nim přidávaly i další opavské ženy, které rády spojily chuť někomu pomáhat s příjemným koníčkem. Nutno však dodat, že tato bohulibá činnost není vůbec levná. „Na obvazy je možno používat výhradně přízi Sněhurka. Jedno klubíčko stojí kolem třiceti korun a uplete se z něj jeden, maximálně jeden a půl obvazu. Také poštovné je stále dražší,“ vysvětluje Anna Foldynová a dodává, že například loni věnovala Charita Opava na nákup příze výtěžek ze Sluníčkového odpoledne.

Letos pomohlo Katechetické a pedagogické centrum Biskupství ostravsko-opavského. V rámci každoročního diecézního setkání dětí s otcem biskupem na Prašivé, tentokrát zaměřeného na mezigenerační vztahy pod názvem „Babičko, dědečku vyprávěj!“, přinášely děti jako vstupné právě klubíčka Sněhurky pro charitní pletařky. Akce byla velmi pěkně připravená a seniorky z Klubu svaté Anežky měly přiděleno i své stanoviště, kde měly dětem názorně předvádět jak obvazy pletou a vyprávět jim přitom proč se má pomáhat.

Kvůli špatnému počasí to nevyšlo tak, jak si všichni představovali a program byl po mši ukončen. Dětí však přijelo několik stovek a charitní výprava seniorek si odvezla celkem 1219 klubíček Sněhurky. „Organizátorům patří obrovský dík, dobrý půlrok budeme mít zase z čeho plést,“ uvedla Anna Foldynová.