V karanténě si kupujeme více svítidel, ty se ale musí ekologicky likvidovat. Starají se o to naše Chráněné dílny

08.03.2021 - Tempo nákupů svítidel zvýšila loňská jarní karanténa způsobená pandemií covid-19. Ta přiměla řadu domácností lépe si zařídit domácí pracovny či dětské studovny. Za poslední rok tak přibylo do tuzemských domácností přes 4 miliony nových svítidel. Celkem se jich letos v domácnostech rozsvěcí více než 59 milionů. Vysloužilé světelné zdroje, zejména zářivky, je ale třeba ekologicky zlikvidovat. Ve spolupráci se společností EKOLAMP se o to starají také Chráněné dílny Charity Opava.

Vysloužilé světelné zdroje, zejména zářivky, patří výhradně do speciálních sběrných nádob na světelné zdroje. V žádném případě se nesmějí vyhazovat mezi jiné vyřazené elektrospotřebiče. „Důvodem je jejich křehkost: mezi ostatním elektroodpadem by se mohly rozbít a tím uvolnit do okolí toxickou rtuť, kterou zářivky v malém množství obsahují,“ vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

K recyklaci jsou světelné zdroje sváženy z více než 4200 veřejných a neveřejných sběrných míst provozovaných společností EKOLAMP. Vysloužilé světelné zdroje lze odevzdat ve sběrných dvorech obcí, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. „Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech,“ uzavírá Zuzana Adamcová.

Děkujeme partnerům