V Charitě Opava Vám můžeme pomoci

12.10.2006 - Každý člověk se někdy může ocitnout v situaci, kdy potřebuje pomoc...
Každý člověk se někdy může ocitnout v situaci, kdy potřebuje pomoc... Je to již 15 let, kdy v Charitě Opava oficiálně vzniklo Středisko vzájemné pomoci, jehož prapočátky sahají až k roku 1989.

Jednou z prvních aktivit střediska byl Charitní šatník, k němuž přibylo v roce 1998 nouzové ubytování pro ženy a matky s dětmi (dnes pro osoby v krizi) a v roce 2003 „charitní sekáč“. Od začátku svého působení se středisko věnovalo také humanitární pomoci u nás i do zahraničí.

Posláním Střediska vzájemné pomoci je pomoci lidem, kteří se nacházejí v náročných životních situacích a krizích a nedokáží je sami překonat. Poskytujeme služby jednotlivcům i rodinám a to především ve formě sociální výpomoci, kvalifikované rady, krizové a individuálně zaměřené intervence, zakoupením základních potravin, úvěrového jízdného, oblečení, potřeb denní potřeby a poskytnutím přechodného nouzového ubytování.

V létě 2006 došlo k přeměně některých činností poskytovaných v rámci Střediska vzájemné pomoci a k účelnějšímu a efektivnějšímu přizpůsobení stávající poptávce po této sociální službě. Hlavní změny se dotýkají fungování Charitního šatníku. Byl zrušen pravidelný středeční příjem obnošeného šatstva. Pokud bude naléhavá potřeba šatstvo sbírat, bude vyhlášena mimořádná sbírka.

Od 1.9.2006 nastala změna v poskytování a podmínkách výdeje šatstva sociálně potřebným. Středisko má k dispozici příruční sklad se základním pánským, dámským a dětským oblečením pro akutní případy, tj. lidi v akutní nouzi, kteří si jej nejsou schopni zajistit jinak a jsou bez jakýchkoli finančních prostředků, popř. se náhle ocitli bez přístřeší apod. Tito lidé se mohou obrátit přímo nebo prostřednictvím jiné instituce na sociální pracovnici Střediska vzájemné pomoci, která na základě sociálního šetření nebo doporučení vydá nebo jiným způsobem zajistí základní oblečení.

Od října 2006 funguje Středisko vzájemné pomoci nově na ulici Kylešovské č. 10, tedy v centru města. Zde bude k dispozici také příruční sklad s šatstvem.


Bc. Petra Chlubová sociální pracovnice a vedoucí Střediska vzájemné pomoci

Děkujeme partnerům