V Charitě Opava jsme opět přivítali kněze

24.06.2004 - Pro velký zájem jsme opět uspořádali prezentační akci Toulavý autobus, tentokráte pro kněze, kteří slouží ve vzdálenějších farnostech...
Ve středu 23.6. přišli do Charity Opava 4 kněží a 2 řádové sestry, kteří měli zájem seznámit se s činností naší organizace. V tomto dni navštívili 9 středisek Charity Opava (Pozn. redakce: autobus byl nahrazen 2 osobními automobily). Na otázku, jaké dojmy z návštěvy Charity měli, nám odpověděl P. Bohumil Vícha ze Zborovic u Kroměříže, který svým farníkům slouží již pětadvacet let: "Dojmy mám velice pěkné, protože jsem už něco zažil v Kyjově, kde jsem byl čtyři roky farářem a vidím, že tady je daleko větší rozsah působnosti Charity jako takové než v Kyjově. Samozřejmě Opava je bývalé okresní město, takže i to hraje svou roli. Ve Zborovicích máme zámek, kde jsou mentálně postižení. Navštěvuji je jednou za měsíc, kdy s nimi zpívám z kancionálu, probíhá katecheze, rozhovory a dvě ženy chodívají pravidelně ke zpovědi. Jinak u nás Charita jako taková není, ale vedle, ve městě Kroměříž, je oblastní Charita, která má svůj určitý rozsah činnosti."

Sestra Antonína Kuřinová nám také sdělila svůj názor: "Pracovníci byli velmi milí a sympatičtí a myslím si, že opravdu dělají velkou věc. Jsem původně zdravotnice, líbilo se mi všude a myslím si, že při práci s postiženými dětmi i dospělými je třeba trpělivé a obětavé práce. Každá taková práce je důležitá a je také důležité, jaký k tomu má člověk přístup. Myslím si, že všichni tito charitní pracovníci mají dobrý přístup. Je třeba myslet na všechny skupiny lidí. Například pro seniory je lepší dům pokojného stáří než domov důchodců, člověk se tam necítí doma. Je potřeba, aby lidé, úřady a všichni, co s tím mají co do činění pochopili, jak je důležité se o znevýhodněné lidi starat."

Děkujeme partnerům