UŽ TO BĚŽÍ! Připojte se a pomozte paní Hele přijet na Hradecký slunovrat!

02.09.2019 - „Umožněme paní Hele přijet na Hradecký slunovrat“. S tímto mottem běží od 2. září v 19 hodin crowdfundingový projekt, do něhož se spojenými silami zapojí Charita Opava a festival Hradecký slunovrat. Pokud se vše podaří a vybere se potřebných 72 tisíc korun na elektrický invalidní vozík, bude na něm moci bývalá klientka a současná zaměstnankyně Charity Opava paní Hela Jombíková přijet na listopadový koncert festivalu Hradecký slunovrat do Hradce nad Moravicí a přečíst publiku své verše.

Helena Jombíková se narodila v roce 1975 s vážným zrakovým postižením. Studia na Obchodní akademii pro zrakově postiženou mládež v Opavě nedokončila ze zdravotních důvodů. „Mimo problémy se zrakem, kvůli kterým jsem dostala invalidní důchod, ve mě byla ukrytá ještě neznámá choroba, která čekala na svůj čas. A tak se jednoho dne z jara v roce 2009 stalo, že mi tělo ztuhlo a zesláblo a já zůstala ležet,“ líčí paní Hela.

„Podle lékařských papírů, bych měla jen sedět a čekat na nejhorší. Tak to tedy ne,“ pokračuje rozhodně paní Hela. A ačkoli se musí denně vyrovnávat s progresivní nemocí, jejíž vinou je stále častěji odkázána na invalidní vozík, nepřestává být velmi činorodá. Jiní lidé se pod tíhou své nemoci hroutí, Helena Jombíková dálkově vystudovala Soukromou střední školu podnikatelskou v Opavě a dokonce začala psát verše. Její prvotinu pod názvem „No tak mám diagnózu“ vydala Charita Opava v roce 2016 a verše z ní četli na slavnostním představení herci Slezského divadla Ivana Lebedová a Daniel Volný.

„Jsem obyčejná ženská, starám se o své dvě děti, stále častěji musím používat invalidní vozík, který se stal mým kamarádem. Když si každý z vás, kdo si přečtete mé básničky, najde třeba jen jeden verš, který bude patřit jen jemu, budu šťastná,“ dodává. Křehká paní Hela by ale potřebovala skládací vozík elektrický, který by se vešel do auta a díky kterému by nebyla odkázaná na pomoc jiných. „Až budu jednou ležák, k čemuž asi bohužel směřuji, pak už mi ten vozík nebude na nic. Teď si ho ještě můžu užít,“ vysvětluje naléhavost pořízení vozíku právě nyní, i když na něj od zdravotní pojišťovny ještě nemá nárok.

Proto vznikl společný projekt Charity Opava a Hradeckého slunovratu, kteří tak pokračují v dlouholeté spolupráci. Společně se jim pro dárce podařilo shromáždit množství velmi zajímavých a atraktivních odměn. Více informací najdete na odkazu níže i v zářijovém vydání Domovníku, který s paní Helou přináší také rozhovor.

Připojte se i Vy úderem 19. hodiny na adrese https://www.startovac.cz/projekty/pozveme-pani-helu-na-slunovrat-na-novem-voziku/ a pomozte paní Hele dorazit na Hradecký slunovrat! Děkujeme!

https://www.facebook.com/events/1792100454225976/

Soubory ke stažení

Vozík pro paní Helu - plakát.pdf Vozík pro paní Helu - plakát.pdf 817 kB

Děkujeme partnerům