Úspěšně zdolali další metu

11.06.2008 - Zdolávání překážek, které se objevují na cestě k cíli, to je výzva i pro hospicovou péči Pokojný přístav. A hned dvě mety dokázaly zdravotní sestry zdolat. Úspěšně se zúčastnily odborné konference a staly se mimořádným členem Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče.

Nejen společně v práci, ale také společně na mezioborové konferenci s názvem Karcinom prsu byly zdravotní sestry Pokojného přístavu Libuše Smějová a Hana Komárková. A jejich představení hospicové jednotky odborníkům mělo velký ohlas. „Měly jsme trošku obavu, jak nás přijmou. Na konferenci byli především lékaři s dlouhou praxí, ale dopadlo to myslím dobře,“ zhodnotila Hana Komárková.

„Velice nás podpořili lékaři onkologie Opava. MUDr. Margita Nováčiková lékařka onkologie Opava, která vyjádřila kladné stanovisko ke spolupráci s Pokojným přístavem, nejen za svoji osobu, ale i za klienty. A také MUDr. Petr Štěpánek, lékař onkologie Opava, garant hospicové péče Pokojný přístav,“ děkuje za podporu Libuše Smějová.

„Zpočátku jsem se stavěl k myšlence hospice nedůvěřivě, protože jsem si byl vědom, že to znamená práci navíc. Ale nyní, po více než roce služby, vidím, že všechny ta námaha a práce mají smysl,“ řekl MUDr. Petr Štěpánek, garant hospicové péče Pokojný přístav.

Vyvinula se vynikající spolupráce mezi onkologií Opava a Pokojným přístavem, jehož vznik a fungování je velikým přínosem pro umírající klienty, kteří v závěru života potřebují klid a blízkost rodiny. Sestry, jsou schopny zajistit péči klientům i během nočních hodin, např. ve 3 hodiny ráno, kdy již nefunguje Lékařská služba první pomoci.

„Dalším členem konference, který nás podpořil, byla MUDr. Ziková, praktická lékařka z Ostravy, která pracuje pro mobilní hospic Ondrášek a se službou má ty nejlepší zkušenosti,“ dodává Hana Komárková.

„Taky bych i já chtěla poděkovat celému kolektivu onkologie Opava, především lékařům, kteří jsou naší jistotou při řešení zdravotních problémů našich klientů. V terénu je člověk odkázán sám na sebe, proto si velice vážíme přístupu i ochoty lékařů onkologie, kteří se vždy snaží pomoci zajistit umírajícím nemocným důstojný odchod,“ děkuje Libuše Smějová, vedoucí Pokojného přístavu.

Druhou zdolanou metou je přijetí do Asociace hospicové a paliativní péče. „Zúčastnila jsem se Valné hromady asociace, kde se rozhodlo o přijetí Charity Opava do asociace jako mimořádného člena,“ uvádí L. Smějová a dodává: „Přínosem by pro nás mohly být informace z jednání zástupců asociace na MZČR o plánovaných úhradách mobilní hospicové péče zdravotními pojišťovnami, budeme prezentováni na seznamu poskytovatelů hospicové péče.“

Asociace je celorepubliková organizace, kde je prezidentkou MUDr. Svatošová a členové jsou všechny lůžkové i mobilní hospice.

Hospicová jednotka Pokojný přístav je zařazen do adresáře informačního portálu www.umirani.cz