Účastníci evropského projektu HelpEx místo návštěvy Opavy čtyři dny debatovali online

25.11.2020 - Měli se potkat v listopadu v Opavě, ale koronavirová opatření to neumožnila. Projekt evropského programu Erasmus s názvem HelpEx, jehož součástí je také Charita Opava, tak může oproti plánům pokračovat jen online. Cílem projektu HelpEx je mimo jiné vznik nadnárodních postupů vzdělávání tzv. peerů, tedy sociálních pracovníků, kteří si sami prošli psychickým onemocněním a mohou proto díky této zkušenosti lépe pomáhat lidem se stejnými zdravotními problémy. Jeho účastníci z celého světa místo setkání v Opavě společně ve dnech 9. až 12. listopadu debatovali alespoň online. Debatu technicky zajišťovala Fakulta veřejných politik Slezské univerzity.

„Jedná se již o třetí zrušené setkání projektového týmu z důvodu koronaviru,“ říká Lucie Trunečková z Občanské poradny, která se projektu účastní od počátku spolu s Kateřinou Víchovou z Chráněného a podporovaného bydlení. V rámci virtuálního setkání se tak měl možnost vidět nejen projektový tým, ale následně také sociální pracovníci pracující se skupinou osob s duševním onemocněním a takzvaní peerové. Díky komunikačním technologiím spolu mohli hovořit lidé z Francie, Itálie, Německa, Polska a Malty.

„I když toto virtuální setkání byla taková první ochutnávka toho, co účastníky projektu čeká, dostali jsme vynikající zpětnou vazbu a setkání se všem líbilo. Věřím, že se epidemiologická situace natolik zlepší, že se příště již uvidíme v Opavě osobně,“ věří Lucie Trunečková.

Děkujeme partnerům