Typické zelené zástěry z Chráněných dílen Charity Opava se staly symbolem potravinové sbírky

23.11.2020 - Tisíce lidí se v sobotu 21. listopadu na mnoha místech České republiky zapojily do dobročinné sbírky potravin a drogistického zboží pro lidi v nouzi organizované Českou federací potravinových bank. V 603 prodejnách lidé darovali hlavně rýži, těstoviny, konzervy a další trvanlivé potraviny. A na všech místech se mohli lidé potkat s koordinátory, kteří na sobě opět měli typickou zelenou zástěru s logem sbírky, které vyšily Chráněné dílny Charity Opava.

Sbírka potravin se od loňska pořádá dvakrát ročně, ale její letošní jarní část byla zrušena kvůli první vlně pandemie covidu-19. Také sobotní sbírka potravin a dalšího zboží, které zamíří přes potravinové banky k samoživitelkám, osamělým seniorům nebo handicapovaným, byla poznamenána pandemií. Ubylo dobrovolníků a zboží se předávalo bezkontaktně.

Pomoc potravinových bank přitom v současnosti potřebuje více lidí než v minulosti. Mezi novými žadateli jsou zvláště ti, kteří přišli kvůli koronaviru o práci, nebo mají minimální příjmy. Vzhledem k tomu, že sbírka letos určitě nepokryje poptávku, budou potravinové banky muset potraviny také samy nakupovat, což se dosud nikdy nestalo, uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Speciální zástěry z Chráněných dílen Charity Opava se již staly součástí image sbírky, kterou podporuje celá řada známých osobností. Při loňské návštěvě Charity Opava to zaregistroval Ivan Trojan, který na propagační fotografii ke sbírce poznal hned tři své kolegy z Dejvického divadla. A jednu z dvou tisíc zástěr z našich charitních dílen dokonce dostal darem papež František. Na vatikánské audienci zástupců Federace evropských potravinových bank, která sbírku organizuje, mu ji loni předala Veronika Láchová.